Starlink, sateliți și servicii militare. Pe de o parte, posibilitatea de a aduce Internetul în bandă ultra-largă chiar și în zonele cele mai îndepărtate și cel mai puțin deservite, pe de altă parte - și aici este locul în care controversa politică face ravagii în acest moment - perspectiva protejării comunicațiilor secrete, fie ele de natură militară, politică sau de informații.
Cum funcționează sistemul lui Musk
Starlink, puternicul sistem de satelit dezvoltat de SpaceX, compania lui Elon Musk, călătorește pe două şine, una mai „comercială” și una de natură mai strategică și de securitate.
SpaceX a împlinit cinci ani în iunie anul trecut și poate conta pe peste șase mii de sateliți pe orbită utilizați pentru transmisia prin Internet din spațiu din întreaga lume.
Sistemul ajunge la 3 milioane de utilizatori, dintre care 40 de mii în Italia, în peste o sută de țări, Segmentele acoperite sunt foarte diverse, de la apărare la logistică la comunicații interne, însă rețeaua a suscitat și protestele operatorilor locali de comunicații care o consideră o formă de concurență neloială.
Cu ce e diferit Starlink
Ceea ce face ca sistemul Starlink să fie diferit de majoritatea celorlalte servicii de internet prin satelit este proximitatea relativă a sateliților săi față de Pământ: „constelația” sa, care acoperă întreaga planetă, orbitează la aproximativ 550 de kilometri, spre deosebite de sateliții geostaționari individuali rivali care orbitează la peste 35 de mii de kilometri.
Acest lucru face ca timpul de transmitere a datelor dus-întors între utilizator și satelit, să fie mult mai rapid, făcând ca streamingul, apelurile video și toate celelalte activități care necesită o viteză mare de transmisie a datelor să fie mai eficiente. Vorbim despre 25 de milisecunde față de peste 600 de milisecunde pentru majoritatea sistemelor rivale.
Serviciul de conexiune la internet pentru consumatori Starlink a fost lansat în America de Nord în 2021 cu scopul de a conecta mai ales cele mai îndepărtate zone.
Serviciile și performanța au crescut de-a lungul anilor, la fel și acoperirea: abonaților li se oferă o plată unică pentru un kit (antenă, modem, router) și un abonament lunar. Seturile mobile devin și ele foarte populare.
Starlink în Ucraina
Starlink este folosit și în scenarii neconvenționale, cum ar fi teatrele de război. La începutul războiului din Ucraina, compania lui Musk a furnizat mii de terminale trupelor de la Kiev pentru a le permite să comunice după bombardarea rusă asupra infrastructurii locale și pentru a îmbunătăți acuratețea sistemelor de artilerie.
Cu aproximativ un an în urmă, însă, aceleași servicii de informații ucrainene au făcut cunoscut că sisteme identice de satelit sunt folosite de forțele ruse, chiar dacă nu este clar cum au intrat trupele Moscovei în posesia lor. Chiar și în războiul aflat în desfășurare din Sudan, milițiile au făcut referiri la utilizarea Starlink.
În decembrie 2022, SpaceX a prezentat programul Starshield, o nouă divizie de producție de sateliți, bazată pe Starlink, dar personalizată pentru solicitările guvernamentale.
Această rețea de satelit - creată ca parte a unui contract de 1,8 miliarde de dolari cu National Reconnaissance Office (NRO), agenția americană care gestionează flota de sateliți spion - vizează în special serviciile militare dedicate Statelor Unite și țărilor aliate.
Urmărirea țintelor, recunoașterea optică și radio, activitățile de informații: serviciile oferite de sistem, pe lângă cele clasice Starlink, sunt considerate din ce în ce mai valoroase.
Italia și sistemul Starlink
Italia se numără deja printre țările cărora Starlink le vinde materiale de telecomunicații.
Există acum în discuție un contract în valoare de peste 1,5 miliarde de euro, în baza căruia SpaceX ar asigura pe o perioadă de cinci ani un serviciu de telecomunicații criptat, securizat și ultrarapid, inclusiv servicii militare de comunicații în zona mediteraneană și dezvoltarea sistemelor de sateliţi de urgență care să fie utilizaţi. în caz de atacuri teroriste și dezastre naturale.
Ocazie cu care în Italia ar fi introduse și serviciile „Direct to cell”, care permit accesul la internet chiar și din cele mai îndepărtate puncte. „Suntem pregatiţi să oferim Italiei cea mai sigură și mai avansată conectivitate!”, a scris însuși Musk luni pe X, în ciuda faptului că Palatul Chigi a negat existenţa oricărui acord.
Concluzia este că o companie deținută de Musk, cel mai bogat om din lume și un consilier foarte puternic al lui Donald Trump, ar deveni astfel și furnizor de servicii militare (și nu numai) țărilor terțe.
(Articol de Paolo M. Alfieri, Avvenire; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)