„Stare de URGENȚĂ NAȚIONALĂ”: Trump ia ZIDUL anti-IMIGRANȚI pe cont propriu. Care sunt EFECTELE
- Adrian Pătrușcă
- 15 februarie 2019, 09:37
Donald Trump nu are de gând să mai amâne punerea în practică a unei dintre cele mai apreciate promisiuni electorale din campania care i-a adus victoria.
Congresul american a adoptat joi seara un ansamblu de măsuri bugetare menite să asigure finanțarea unei părți a guvernului federal până la 30 septembrie.
Acest compromis între Republicani și Democrați ignoră cererile președintelui Donald Trump și nu alocă decât 1,35 de miliarde de dolari (față de cei 5,7 miliarde necesari) construirii zidului anti-imigranți de la frontiera cu Mexicul. De altfel, în documentele adoptate joi seara, cuvântul „zid” nu este menționat”, fiind folosit termenul „bariere”.
Cum Donald Trump nu este dispus să renunțe la construirea zidului (ceea ce ar fi considerat de adversarii săi ca un semn de slăbiciune și o înfrângere), el nu are la dispoziție decât două opțiuni: fie își folosește dreptul de veto față de decizia de joi a Congresului – ceea ce ar provoca un nou „shurdown” începând de vineri seara -, fie face uz de puterile sale executive pentru a rechiziționa fondurile necesare construirii zidului de la alte capitole bugetare.
Trump a ales a doua opțiune.
În această vineri dimineață, de la ora 10 (18 în România), președintele va semna o lege bugetară, decretând în același timp starea de urgență la frontiera mexicană.
Prin această măsură, președintele va re-aloca anumite bugete ale Pentagonului ca și unele fonduri destinate ajutorării victimelor catastrofelor naturale.
Casa Albă a anunțat că intenționează în acest stadiu să aloce 8 miliarde de dolari construirii zidului anti-imigranți, adică o sumă mai mare decât cei 5,7 miliarde solicitați Congresului, dar totuși departe de totalul de 25 de milliarde estimați necesari pentru realizarea întregului proiect.
Declarând „starea de urgență națională” scopul șefului statului este de „a pune capăt crizei de securitate națională și umanitară de la frontieră”, a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. „Încă o dată, președintele își ține promisiunea de a construi zidul, de a proteja frontiera și de a asigura securitatea măreței noastre țări”, a adăugat ea.
Șeful majorității Republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că susține decizia președintelui de declarare a „stării de urgență națională”.
Însă această procedură excepțională, care îi permite președintelui Statelor Unite de a ocoli Congresul pentru a mobiliza fonduri îi irită grozav pe Democrați, dar și pe unii Republicani cu vederi stângiste.
„A declara urgența națională în acest caz ar fi o eroare”, a spus senatoarea Republicană Susan Collins.
La rândul său, lidera Democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-a dezlănțuit împotriva intenției lui Trump: „Un grav abuz de putere, nu există nici o urgență la frontiera cu Mexicul.”
În ultima perioadă, la frontiera de sud au fost mobilizați circa 5000 de militari pentru a stăvili caravanele cu mii de imigranți din America Centrală (Honduras în special), care forțează pătrunderea în Statele Unite.
O lege votată în 1976, numită „National Emergencies Act”, îi permite președintelui să invoce o „urgență” națională pentru a face uz de puteri extraordinare. Este tocmai legea pe care Donald Trump vrea să o invoce vineri.
Mai mulți președinți ai Statelor Unite au făcut uz de prevederile acestei legi, notează AFP. George W. Bush a decretat starea de urgență după atentatele din 11 septembrie 2001, de exemplu, iar Barack Obama a făcut la fel în cazul epidemiei de gripă H1N1.
„Construiți Zidul” („Build The Wall”), a fost unul dintre sloganurile din campania electorală care i-au adus victoria lui Donald Trump în noiembrie 2016.