FLOTA RUSĂ dă un ULTIMATUM militarilor ucraineni să se retragă din CRIMEEA, altfel mâine începe ATACUL

Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în Peninsula Crimeea, care au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene. Premierul interimar, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi a anunţat închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare.

UPDATE 19.50 Un grup de 16 deputaţi ruşi au înregistrat un proiect de lege care permite ca Federaţia Rusă să anexeze peninsula ucraineană Crimeea pentru a-şi proteja cetăţenii, a informat presa rusă, potrivit căreia documentul a fost înregistrat pe 28 februarie şi, deşi în el nu se menţionează în mod expres Crimeea, aceasta este menţionată într-o notă explicativă.

Deputaţii adaugă că acceptarea acestei „părţi a unui stat străin” ca „subiect al Federaţiei Ruse” ar trebui să se facă printr-un referendum, „desfăşurat în conformitate cu legislaţia statului străin” în acel teritoriu concret. În cazul unui rezultat pozitiv, acel teritoriu s-ar integra în Rusia cu statut de republică, regiune sau cu alt statut. UPDATE 19.40 Flota rusă din Marea Neagră a negat informaţiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităţilor militare ucrainene din Crimeea până mâine dimineaţă la ora locală 05:00 pentru a se preda, în caz contrar urmând a fi ţinta unui atac, transmite agenția Interfax. UPDATE ora 17.45: Flota Rusă din Marea Neagră a dat un ultimatum forțelor ucrainene din Crimeea până marți la ora 5.00 (ora locală, ora 03.00, GMT) să se predea, altfel va începe un atac efectiv asuypra unităților militare ucrainene din Peninsulă, relatează BBC, citând agenția Interfax, care se referă la surse din Ministerul Apărării de la Kiev. UPDATE 17.35: O bază aeriană ucraineană din Crimeea a trecut, cu tot cu avioane, sub comanda republicii autonome. Este vorba despre baza aeriană tactică 204 a Forţelor Aeriene ale Ucrainei, echipată cu 45 de avioane de vânătoare şi 4 avioane de instrucţie.

La baza aeriană ar fi peste 800 de soldaţi, ce ridică numărul total al militarilor Forţelor Armate ale Ucrainei care "au trecut de partea poporului Crimeii" la 6.000. 

Trupe ruse, care au preluat practic controlul asupra întregii Peninsule Crimeea, înconjoară singurele două posturi ale Poliţiei de Frontieră ucrainene care au rămas în mâinile unor persoane loiale Guvernului de la Kiev, printre care aeroportul Simferopol, capitala republicii autonome, relatează Agerpres. 17.10: Rusia a catalogat drept "inadmisibile" ameninţările secretarului de stat american John Kerry, care a denunţat invadarea Ucrainei de către Rusia, adăugând că această ţară riscă în consecinţă să-şi piardă locul în G8, relatează AFP, preluată de Agerpres. Totodată, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, examinează posibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările UE în contextul crizei din Ucraina.

În cazul în care nu se va convoca o reuniune de urgenţă, liderii ţărilor UE se vor întâlni cu prilejul Consiliului European din 20 şi 21 martie, la Bruxelles. ora 14.45: Peste 5.000 de membri ai armatei ucrainene au dezertat şi s-au subordonat autorităţilor republicii autonome Crimeea, susţine un purtător de cuvânt al acestor autorităţi pro-ruse, cel mai notabil caz fiind comandantul marinei militare ucrainene.

„Pe 2 şi 3 martie au trecut în mod voluntar de partea poporului din Crimeea 5.086 reprezentanţi Ministerului de Interne, Grănicerilor şi Forţelor Armate ale Ucrainei”, relatează Interfax. Premierul pro-rus al Crimeii, Serghei Axionov, a anunţat crearea flotei militare a republicii autonome Crimeea, ce va fi condusă de contraamiralul Denis Berezovski, care a dezertat din marina militară ucraineană la comanda căreia fusese numit de guvernul de la Kiev cu numai două zile în urmă. Ei doi au apărut, duminică seara, la o conferinţă de presă la care acesta din urmă a anunţat că trece de partea autorităţilor pro-ruse din Crimeea şi a depus chiar un jurământ. În consecinţă, Berezovski a fost pus la Kiev sub acuzare pentru înaltă trădare. ora 14.30: Serviciul de frontieră ucrainean a anunțat că două nave de desant rusești au acostat ilegal în portul Sevastopol, duminică. Cele două nave sunt Olenegorski Gorniak din Flota de Nord și Georgi Pobedonosets din Flota Baltică. Flota rusească de la Marea Neagră este staționată la Sevastopol, precizează BBC. Pe de altă parte,ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a condamnat acțiunile rușilor ca fiind inacceptabile. „Rușii consideră că țările care au aparținut imperiului lor, la un moment sau altul, nu trebuie să iasă de tot de sub controlul lor. În cazul Crimeei, ei au deja acolo o bază militară la Sevastopol și având în vedere ceea ce s-a întâmplat în Ucraina - plecarea lui Ianukovici - vor să pună mâna pe Crimeea. Evident, în ceea ce privește legislația internațională acest lucru este inacceptabil”, a spus el la postul public de radio francez. ora 14.00: Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat luni că şefii de stat şi de guvern se vor reuni într-un summit de urgenţă, „foarte curând”, pe problema situaţiei din Ucraina, informează ITAR-TASS şi AFP. „Noi lucrăm cu toate statele membre pentru a stabili un răspuns comun şi ferm la evoluţiile din Ucraina”, a afirmat Barroso, la Berlin, potrivit Agerpres.

„Există astăzi (luni) o reuniune a miniştrilor de externe şi, foarte curând, şefii de stat şi de guvern se vor întâlni, de asemenea, pentru a avea un răspuns comun”, a adăugat el, citat de AFP.

Barroso nu a precizat data acestui summit, dar reuniunea ar putea să aibă loc până la sfârşitul săptămânii, o sursă diplomatică de la Bruxelles evocând ziua de joi. ora 13.15: Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat într-o conferință de presă la Kiev: „Nimeni nu va ceda nimăni Crimeea...Rusia nu are și nu va avea niciodată motive pentru a folosi forța împotriva ucrainenilor și a cetățenilor pașnici sau pentru a trimite acolo un contingent militar rusesc”, scrie Interfax.  ora 12.00: Parlamentul de la Kiev îi cere lui Vladimir Putin să nu mobilizeze forţele ruse în Ucraina

"Verhovna Rada anunţă apelul său către preşedintele rus Vladimir Putin de a preveni mobilizarea forţelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei", a anunţat Parlamentul într-o declaraţie aprobată în sesiunea de duminică. Verhovna Rada a cerut, de asemenea, Rusiei să îşi retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră. De altfel, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1, că Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului. CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE DE LUNI:

Ora 9.00. Procurorul general al Ucrainei: Operaţiunea specială în Crimeea a fost pregătită cu mulţi ani înainte.

„Constatăm astăzi că această operaţiune specială în Crimeea a fost pregătită cu mulţi ani înainte. În SBU au activat nu doar cetăţeni străini, ci şi din cadrul FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei/fostul KGB) şi din cadrul altor servicii speciale ruseşti. Acest scenariu a fost pregătit dinainte", a declarat procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahniţki, pentru 5Kanal, post al televiziunii ucrainene, informează Agerpres. Ministrul rus de Externe a discutat cu omologul său chinez și au ajuns la concluzia că împărtășesc aceeași viziune asupra evenimentelor din Crimeea, scrie BBC News.

  • FILMUL ZILEI DE DUMINICĂ: Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk: „Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război"
  • FILMUL ZILEI DE SĂMBĂTĂ: Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO

Ora 10.00: Secretarul britanic de Externe, William Hague, se află la Kiev și a vizitat câteva baricade din Piața Independenței, fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor, scrie BBC. Pe de altă parte, potrivit unor informații și fotografii publicate pe Twitter, un convoi rusesc lung de un kilometru se deplasează, în această dimineață, de la Sevastopol spre centrul Crimeei. Ora 10.15: Preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, este în continuare preşedintele legitim al acestei foste republici sovietice, chiar dacă autoritatea sa este „nesemnificativă”, a apreciat, azi, premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP, potrivit Mediafax. „Da, autoritatea preşedintelui Ianukovici este aproape nesemnificativă, dar acest lucru nu şterge faptul că, potrivit Constituţiei ucrainene, el este şeful legitim al statului", a scris Medvedev, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook. Rusia a acceptat să îi asigure protecţia lui Ianukovici pe teritoriul rus, în timp ce acesta a apărut vineri, pentru prima dată de la destuirea sa, pentru a susţine o conferinţă de presă în oraşul rusesc Rostov-pe-Don (sud). Medvedev a asigurat că Rusia este dispusă să dezvolte „relaţii respectuoase cu ţara soră Ucraina”, dar nu cu autorităţile interimare care îl înlocuiesc pe Ianukovici. "Ucraina nu este pentru noi grupul de persoane care au preluat puterea după ce au vărsat sânge (...) încălcând Constituţia şi celelalte legi ale statului lor", a criticat el. Ora 11.00: Premierul britanic David Cameron va conduce o ședință a Consiliului Național de Securitate, în această dimineață, ca răspuns la „situația gravă” din Ucraina, potrivit BBC News. Secretarul britanic pentru Externe, William Hague, a declarat azi că „Ucraina este cea mai mare criză din Europa secolului 21”. SUA cere OSCE să trimită „de urgență”observatori în Ucraina, pentru monitorizarea situației, potrivit AFP. Posturi ale pazei de coaste, ocupate În noaptea de duminică spre luni, persoane înarmate au ocupat teritoriul pazei de coastă ucrainene din Kerci. Trei autobuze cu indivizi în uniformă de camuflaj, dar fără însemne, s-au apropiat de poarta detaşamentului pazei de coastă din Kerci şi au blocat căile de acces şi de ieşire. Unul din camioane avea plăcuţă de înmatriculare rusă. Trei persoane înarmate, cu măşti pe faţă, i-au ţinut pe jurnalişti la distanţă. Ora 11.15: Statele Unite ale Americii nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, a declarat, azi, un oficial de rang înalt din administraţia de la Washington pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti. „Ne concentrăm acum pe variantele politică, economică şi diplomatică. Există numeroase oportunităţi pentru a realiza izolarea şi posibile sancţiuni împotriva instituţiilor ruse. Obiectivul nostru este de a menţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi de a nu permite o escaladare militară”, a afirmat interlocutorul agenţiei ruse de presă, sub rezerva anonimatului.

„Nu cred că suntem acum axaţi pe o intervenţie militară americană, sub orice formă. Nu cred că aceasta ar fi o modalitate eficientă de detensionare a situaţiei”, a mai spus oficialul de la Casa Albă, citat de RIA Novosti.

Secretarul de Stat american John Kerry se va afla mâine, la Kiev, pentru consultări cu guvernul de tranziţie, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată de agenţia de presă menţionată.

„El (John Kerry) va evoca măsurile pe care le luăm în prezent pentru a sprijini Ucraina pe plan politic şi ceea ce întreprindem pentru a-i veni în ajutor”, a afirmat aceeaşi purtătoare de cuvânt. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a afirmat că ţara este „în pragul unui dezastru” ca urmare a „declaraţiei de război” din partea Rusiei şi a cerut Moscovei să-şi retragă forţele armate din Ucraina, transmite AFP. Ora 11.30: Dacă ar începe un război în adevăratul sens al cuvântului, armata ucraineană ar fi incapabilă să facă față celei rusești, avertizează CNN, care prezintă câteva cifre considerate relevante pentru această problemă. În 2012, armata activă a Rusiei număra 845.000 de militari versus 130.000 ai Ucrainei, potrivit Europa World, o sursă online. Bugetul apărării Rusiei a fost în 2012 de 78 de miliarde de dolari, față de cel al Ucrainei care a fost de doar 1,6 miliarde de dolari în același an, conform publicației Jane's Defence.

Potrivit unui articol publicat în iunie 2011 de revista americană, experții au prezis că Ucraina se va afla în imposibilitatea de a se apăra, dacă timp de un deceniu investițiile în armată rămân la nivelul de atunci. Un director al Centrului Ucrainean pentru Studii de Apărare și Dezarmare, Valentin Badrak, programul de dezvoltare a forțelor armate ucrainene era atunci la „nivelul zero”. Atunci guvernul de la Kiev arăta că potrivit unui studiu din 2010, nu este nevoie de o armată mare pentru că amenințările la adresa Ucrainei nu vin din exterior, ci din dezstabilizarea situțaiei politice interne.

Ucraina are 15,7 milioane de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 16-49 de ani, apți pentru serviciul militar, comparativ cu cei 45,6 milioane de ruși cu aceleași vârste potrivite pentru a se alătura forțelor armate.

De altfel, ministrul ucrainean al Apărării, Ihor Teniuh, a declarat, duminică, într-o sesiune închisă a Parlamentului, că Ucraina nu are forța militară necesară pentru a rezista în fața Rusiei, conform unor surse prezente la întâlnire. El a cerut să se rezolve problema pe cale diplomatică. "Este o alertă roşie"  „Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele Vladimir Putin să retragă forţele armate din Ucraina”, a spus Iaţeniuk.

China s-a declarat foarte preocupată, iar Turcia a anunţat că susţine integritatea teritorială a Ucrainei. După o discuţie telefonică purtată cu Angela Merkel, Vladimir Putin acceptă dialogul.  Secretarul american de stat, John Kerry, va merge, marţi, la Kiev, pentru a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat, duminică, oficiali americani, relatează AFP.

"Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile", a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

  • New York Times: Rusia pare pregătită să-și asume riscurile unei intervenții militare în Ucraina

În replică la invazia rusă din Ucraina, Occidentul vrea să scoată Rusia din G8. Marea Britanie și Franţa au decis astăzi, în semn de protest faţă de acţiunile militare ruse în Crimeea, să-şi suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să se desfăşoare în luna iunie în staţiunea rusă Soci.

  • Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut

Anterior şi Statele Unite au anunţat că îşi suspendă participarea la aceste reuniuni, iar Canada a urmat exemplul Washingtonului, din acelaşi motiv.

  • CRIZA DIN UCRAINA. Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia

Război la graniţa României? Articole evz.ro despre situaţia din Ucraina:

  • UPDATE. Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei | VIDEO
  • ANALIZĂ. SUA și UE au opțiuni limitate pentru a răspunde ofensivei armate ruse din Ucraina
  • EDITORIAL de Vladimir Tismăneanu: Inapoi la Razboiul Rece? Vladimir Putin, Ucraina si Occidentul