Stafia face diferența. Hotelul cu fantomă, vândut de ANAF cu 930.000 de euro

Stafia face diferența. Hotelul cu fantomă, vândut de ANAF cu 930.000 de euro

Clădiri emblematice din Băile Herculane, monumente de patrimoniu, sunt scoase la vânzare. Fiscul încearcă să recupereze datorii, proprietarii nu mai fac față cheltuielilor, iar primăria nu vrea să își exprime dreptul de preemțiune, tot din lipsă de bani

După ce ANAF a încercat două luni la rând să vândă hotelul cu fantomă de la Herculane, într-un final s-a găsit un bărbat curajos, dornic să investească: un clujean. Omul de afaceri Nicolae Căpușan va plăti 930.000 de euro pe hotelul bântuit, apoi va investi în construcție, pentru a o reintroduce în circuitul turistic. Este vorba de hotelul Decebal, fostul hotel Franz Josef. Hotelul Carol I este în continuare de vânzare, oferta venind din partea unui avocat din București.

Amândouă clădirile au ajuns în proprietatea oamenilor de afaceri în contul unor contracte derulate cu milionarul octogenar Valeriu Verbițchi. Acesta se procopsise cu ele după ce l-a împrumutat pe alt milionar, Valentin Armașu, cel care a privatizat stațiunea Băile Herculane, după Revoluție, și nu a mai returnat banii. De anul trecut, Armașu e anchetat de DIICOT în cazul devalizării stațiunii de pe valea Cernei.

FOTO: Hotelul Carol I

Carol I, un alt hotel scos la vânzare

Hotelul Carol I, imobil monument din stațiunea Băile Herculane, cunoscut anterior sub numele de hotel Traian, a fost scos la vânzare de către proprietari încă de anul trecut, dar fără succes. Primăria a decis să nu își exprime dreptul de preemțiune. Poate că dacă avea o fantomă, hotelul construit în 1869 de către împăratul Franz Joseph la Băile Herculane, ar fi fost mai atractiv. „Clădirea este un monument istoric, construit în 1869 de Franz Iosif și împărăteasa Sisi a Austriei, cu destinație de hotel. (…) A aparținut casei imperiale a Austriei până la tratatul de la Versailles”, arată proprietarul, avocatul bucureștean Adrian Gavrilescu, în anunțul de pe pagina web dedicată tranzacției.

Inițial, hotelul s-a numit Rudolf, după numele unicului fiu al lui Franz Joseph, însă după Primul Război Mondial, când a fost cedat României, a primit numele Carol I. Comuniștii l-au rebotezat Traian, iar după Revoluție s-a revenit la al doilea nume. Hotelul este închis din 2005, din cauza degradării avansate.

1,6 milioane de euro pentru un hotel nebântuit

Situat pe Strada Cernei nr. 4, hotelul Carol I are o suprafață totală de 7.500 mp, din care 1.900 de mp sunt ocupați de clădire. Are 74 de camere în curs de renovare, lucrările fiind demarate în urmă cu câțiva ani. Prețul cerut este de 1,6 milioane de euro, se mai arată în anunțul de vânzare. „De șapte ani, hotelul este în reabilitare, cu schela și meșurile respective pe fațadă”, a declarat, pentru EVZ, edilul din Băile Herculane, Cristian Miclău.

 

Ne puteți urmări și pe Google News