Cui STĂ în GÂT Inițiativa CELOR TREI MĂRI în care ROMÂNIA joacă un rol PRINCIPAL

Cui STĂ în GÂT Inițiativa CELOR TREI MĂRI în care ROMÂNIA joacă un rol PRINCIPAL

Interesele Germaniei și ale Rusiei ar putea bruia punerea în practică a Inițiativei celor trei mări, susțin membrii delegației Asociației Jurnaliștilor din Polonia care au fost miercuri la București.

Jurnaliștii din Polonia sunt într-un turneu în toate cele 12 țări membre ale Inițiativei celor trei mări, prima escală făcând-o la București pentru că România și țara lor sunt pilonii de bază ai acestei construcții central-est europene.

 

Wojciech Mucha, de la Gazeta Polska, le-a spus confraților săi români, cu care s-a văzut miercuri la București, că unul dintre motivele pentru care au pornit turneul a plecat de la constatarea că presa din cele 12 țări în loc să se informeze reciproc despre mersul Inițiativei celor trei mări își ia informațiile în special din media germane, mai ales de la Deutsche Welle. “Să comunicăm direct, interesle rusești și germane nu ne vor împreună”, a spus Wojciech Mucha, care a fost mulți ani corespondent în Ucraina, încă de pe vremea Maidanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Grzegor Gorny de la Radio Polskie, jurnalistul care a realizat interviul ce l-a făcut celebru în lume pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, a ținut să menționeze că mare parte a presei din Polonia este controlată de capitalul nemțesc-elvețian. El a dat exemplul unei scrisori trimise de președintele Axel-Spriger către toate redacțiile pe care le are în Polonia, prin care îi învăța pe ziariști cum să scrie despre conflictul din Polonia privind realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European. El  a precizat că, în realitate, Tusk a fost candidatul Germaniei, nu al Poloniei.

Mai mult, Gorny a dat un exemplu din Croația unde, după reuniunea Inițiativei de la Varșovia de anul trecut la care a participat Donald Trump, peste noapte au început să apară, ca ciupercile după ploaie, analiști necunoscuți până atunci al căror mesaj era ducerea în derizoriu a rezultatelor summitului.

 

Dorota Zielinska, responsabila cu relațiile internaționale a Asociației Jurnaliștilor din Polonia, a anunțat că are informații că la reuniunea de la București au fost aprobate 90 de proiecte concrete ale Inițiativei, dar și-a exprimat temerea că fără “umbrela” SUA acestea vor fi foarte greu de pus în practică.

 

Cât despre prezența delegației germane, în calitate de observator la reuniunea Inițiativei celor trei mări de la București, ziariștii polonezi au susținut că Berlinul s-a autoinvitat.

 

Din delegația jurnaliștilor polonezi care face turul țărilor Inițiativei mai face parte ziarista Dagmara Drazga de la televiziunea TVP din Katowice. Reuniunea de la București a fost găzduită de Fundația “Ioan Bărbuș”.

Lansată în vara lui 2016 de către Croația și Polonia, Inițiativa celor Trei Mări grupează 12 state riverane Mării Negre, Baltice și Adriatice, toate membre ale UE - Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria - și își propune o cooperare în domenii strategice, precum energie, transport, comerț, IT etc.

Inițiativa celor Trei Mări reînvie practic proiectul Intermarium, promovat între cele două Războaie Mondiale de șeful statului polonez, mareșalul Josef Pilsudski.