În vârstă de 52 de ani, colonelul SRI din Slatina ar fi dus acasă documente secret de stat și le-ar fi divulgat unui om de afaceri. Între timp, acesta a fost trecut în rezervă și își așteaptă pedeapsa.
Acesta este acuzat că a pătruns în posesia unor informații secrete de stat. În loc să le distrugă conform procedurilor interne SRI, acesta le-ar fi fotografiat.
Incident grav de securitate la Slatina în care este implicat un ofițer SRI
Conform anchetei în desfășurare, ofițerul a furnizat ulterior aceste informații unui om de afaceri. Astfel, a fost pusă în pericol securitatea națională. Autoritățile au demarat o investigație pentru a stabili amploarea prejudiciului și consecințele acestui incident asupra securității naționale.
Incidentul este cu atât mai alarmant cu cât ofițerul SRI implicat avea o poziție importantă. Acesta deținea gradul gradul de colonel în unitatea din Slatina.
Colegii săi sunt cei care au intrat la bănuieli
Suspiciunile au fost ridicate de colegii săi. Aceștia au observat că nu respectă procedurile standard referitoare la gestionarea informațiilor clasificate și au început să-l suspecteze de activități ilegale. Acțiunile sale pun în pericol nu doar reputația instituției, ci și securitatea națională.
Investigarea acestui incident va viza întreaga rețea de securitate și procedurile interne ale SRI.
Informațiile deținute de SRI sunt considerate secrete de stat
Procurorii DIICOT i-au percheziționat casa colonelului suspectat că ar fi pus în pericol siguranța națională:
„În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, (…) modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI într-un comunicat.
Într-un laptop și pe un stick de memorie procurorii ar fi descoperit 32 de rapoarte de analiză destinate Direcției Naționale Anticorupție, dar și evaluări de risc.
Fostul colonel SRI, care acum se află în rezervă, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT.
În virtutea acestui acord, el a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Cu toate acestea, Tribunalul Militar București nu a aprobat înțelegerea, argumentând că pedeapsa convenită este prea puțină. Prin urmare, judecătorii au solicitat anchetatorilor să continue urmărirea penală și pentru presupusa sustragere de documente secrete.