Evenimentul Zilei > Politica > Directorul SRI a fost agățat în 2012 pe protocolul secret dintre SRI și ANI – mărturie în Parlament
Directorul SRI a fost agățat în 2012 pe protocolul secret dintre SRI și ANI – mărturie în Parlament

Directorul SRI a fost agățat în 2012 pe protocolul secret dintre SRI și ANI – mărturie în Parlament

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi, pentru „Evenimentul zilei", că fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a afirmat la audierile de miercuri după-amiază că actualul director SRI Eduard Hellvig a fost acuzat de incompatibilitate în anul 2012, când era ministru, în baza unor informații pe care SRI le-a trimis la acea vreme ANI.

Horia Georgescu ne-a spus că SRI trimitea către ANI note, informări, cum vreți să le spuneți, în spețele de interes pentru ANI – incompatibilități și conflict de interese – în baza unui protocol. L-am întrebat dacă poate să dea nume concrete. A spus că nu-și amintește. Atunci l-am întrebat noi punctual despre dl Hellvig. 'Da, am primit o informare', ne-a răspuns Georgescu", a declarat, pentru EVZ, președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda.

ANI a anunțat, pe 9 noiembrie 2012, că Eduard Hellvig (PNL), la momentul respectiv ministru PNL al Dezvoltării în primul Guvern USL Victor Ponta, este incompatibil pentru că pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a încasat salariu de la o bancă de celule stem. În urma acuzațiilor, Hellvig a demisionat din Guvern. El a spus atunci, într-o conferință de presă, că acuzaţiile sunt „o mizerie" și că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014:

"Înţeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL şi că am fost alături de preşedintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câştigăm alegerile din 2012 şi să nu câştigăm prezidenţialele din 2014"

În decembrie 2014, Hellvig a câştigat procesul cu ANI la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, care a respins raportul inspectorilor de integritate.

Ce a spus ANI în 2012 despre Hellvig:

  • S-a constatat faptul că Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei
  • Din verificările efectuate a mai rezultat faptul că, în perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Raul Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL (al cărei administrator a fost Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului-n.r.), societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Eduard Raul Hellvig şi SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.
  • Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacţii reprezentând încasări drepturi salariale de la SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 de lei, în condiţiile în care acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: