Sprijin de la UE pentru producătorii din Republica Moldova. Exportul de anumite produse va fi mărit și scutit de taxe vamale

Sursa foto: Dreamstime.com

Comisia Europeană a propus joi un regulament care permite temporar Republicii Moldova să exporte cantități mai de produse agricole care vor fi scutite de taxe vamale. Este practic un gest de solidaritate care va ajuta Republica Moldova să facă față pierderilor suferite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Majoritatea produselor din Republica Moldova pot intra deja în UE fără tarife vamale în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Republica Moldova (DCFTA). Există însă și șapte produse pentru care se plăteau taxe vamale dacă se depășea o anumită cantitate exportată. Este vorba despre prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

„Regulamentul adoptat joi măreşte de peste două ori- pentru o perioadă de un an - cantităţile din aceste produse care pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Volumele potenţial scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, inclusiv aproximativ 10 milioane de euro pentru prune şi 27 de milioane de euro pentru struguri de masă“, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Ajutor pentru producători

Această liberalizare suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii şi exportatorii din Republica Moldova să depăşească pierderile de pe piaţă pe care le-au suferit ca urmare a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Alături de accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Republica Moldova şi UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze în mod considerabil exportul de produse din Republica Moldova către şi prin UE. În plus, suntem deschişi să discutăm despre continuarea liberalizării reciproce, ceea ce ar face ca UE şi Republica Moldova să avanseze cu încă un pas în direcţia liberalizării totale a comerţului“, se mai arată în comunicatul de presă.

Sprijin financiar

De asemenea, UE sprijină Republica Moldova cu asistenţă financiară semnificativă pentru a ajuta această ţară să facă faţă situaţiei din regiune.

„Agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei afectează în mod grav nu numai economia Ucrainei, ci şi pe cea a vecinilor săi şi a vecinilor noştri, în acest caz Republica Moldova. Decizia de joi, care a mărit de peste două ori cantităţile a şapte contingente pentru principalele exporturi agricole din Republica Moldova, este un semn tangibil al solidarităţii UE“, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.