Sprijin de 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Condițiile de eligibilitate

Femieri. Sursa foto: Dreamstime.com

O modificare adusă Planului Național Strategic prevede un ajutor financiar important pentru tinerii fermieri. Este nevoie ca solicitantul să depună un plan de afaceri asumat, care trebuie respectat pe parcursul derulării contractului.

Directorul Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniela Rebega a anunțat la o emisiune cu profil agricol, destinat fermierilor, că începând cu luna iunie tinerii fermieri pot accesa fonduri guvernamentale importante.

Este vorba despre fermierii care nu au împlinit 40 de ani și care vor să își extindă afacerea sau să înceapă una nouă.

”Intervenție este DR–30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri are un buget total 250,6 de milioane de euro. Valoarea maximă a proiectului este de 75%, la fel cu finanțare cu grant de 100% deci nu trebuie să contribuie cu nimic. Va merge pe aceeași abordare ca și până acum pe plan de afaceri, nefiind o măsură tipică de investiții în care tânărul fermier trebuie să își propună niște obiective”, a explicat Daniela Rebega.

Programul DR - 30 este de mare ajutor pentru fermieri

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai explicat modul în care tinerii fermieri pot accesa aceste sume de bani.

Programul DR - 30 permite achiziția de utilaje agricole specifice sectoarelor zootehnice, a fermelor de legume sau a pomilor fructiferi. Cei care lucrează în aceste domenii au nevoie de utilaje specifice, moderne, cu ajutorul cărora pot să își mărească producțiile și să încaseze mai mulți bani.

”Ca și diferențe față de măsura de instalare din actualul program este că tinerii fermieri trebuie să aibă un procent alocat investițiilor. Deci trebuie, fie să își achiziționeze un utilaj în fermă la o valoare care îi permite, și aici 40% din sumă ar trebui destinată investițiilor”, a mai spus Daniela Rebega.

Ghidul Solicitantului solicitantului va fi lansat în perioada imediat următoare, iar cei care vor să acceseze aceste sume trebuie să îndeplinească o serie de criterii specifice, în funcție de care se va stabili dacă sunt sau nu eligibili.

Banii se vor acorda în două tranșe, respectiv 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri, potrivit Agrointel.