Lovitură pentru fermierii români. Ministerul Agriculturii amenință cu pușcăria sau amenzi imense

Lovitură pentru fermierii români. Ministerul Agriculturii amenință cu pușcăria sau amenzi imense Agricultura. Sursa foto: Dreamstime.com

Agricultorii din România au avut de suferit în vară din cauza secetei. Pe lângă acest lucru, fermierii au mai primit o lovitură din partea statului. A fost realizată o ordonanță care prevede noi costuri.

O nouă ordonanță de urgență (OUG) prevede sancțiuni penale cu închisoare de la unul până la cinci ani sau amenzi de până la 15.000 de lei pentru unii fermieri. Actul îi vizează pe toți agricultorii care activează pe teritoriul României și aplică tratamente de protecție a plantelor cu erbicide, insecticide, fungicide sau regulatori de creștere, fără să aibă un contract cu o firmă de specialitate. Astfel, autoritățile îi obligă pe fermieri prin noua OUG să facă o serie de cheltuieli suplimentare.

În mod normal, cei mai mulți agricultori români efectuează o activitate nefiscalizată. Ei lucrează singuri, fără ajutorul unei firme pentru a face aceste tratamente. Așadar, agricultorii au cel mai mult de pierdut. Măsură propusă de Ministerul Agriculturii va fi resimțită într-un nou cost de producție pe care agricultorii sunt obligați să și-l asume. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, ei deja au întâmpinat costuri mai mari din cauza majorărilor prețurile la combustibil și semințe.

Care este varianta fermierilor pentru a nu angaja firme specializate

OUG prezintă și un mecanism prin care agricultorii să aplice în continuare tratamente de protecția plantelor în regim propriu. Fermierii sunt nevoiți să îndeplinească și să respecte o serie lungă de condiții referitoare la deținerea logisticii din spatele respectivei activități. Așadar, ei trebuie să aibă un spațiu de depozitare autorizat pentru protecția plantelor. În plus, au nevoie să obțină autorizații de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat decizia care îi afectează pe fermieri. Social-democratul a susținut că hotărârea a fost luată în urma consultării cu diverse asociații ale marilor producători. Este important de precizat că aceste asociații respectau deja, în cea mai mare parte, prevederile din OUG. În final, aceasta este de fapt o favoare pentru firmele românești care prestează servicii agricole și comercializează, produc sau importă produse de protecția plantelor., notează Playtech.ro.