SPĂRGĂTORI FĂRĂ FRONTIERE. Aventura de un milon de euro a 16 români în Germania, Austria şi Elveţia

SPĂRGĂTORI FĂRĂ FRONTIERE. Aventura de un milon de euro a 16 români în Germania, Austria şi Elveţia

Timp de cinci ani, o bandă de spărgători români şi-a făcut de cap în centrul civilizaţiei europene. Rând pe rând, magazine de lux din cel puţin 11 oraşe din Germania, Austria sau Elveţia au fost sparte de 16 hoţi. Gruparea era condusă de un fost traficant de droguri din Drobeta Turnu-Severin. Bijuterii şi ceasuri de lux dispăreau din vitrinele magazinelor în mai puţin de două minute.

Un ultim capitol al "aventurii" grupării de hoţi care a băgat în sperieţi autorităţile din trei state europene s-a încheiat, azi dimineaţă, la Drobeta Turnu-Severin. Poliţiştii români din Mehedinţi au percheziţionat patru locuinţe, la solicitarea autorităţilor germane. Au descoperit 25 de ceasuri de lux furate, cel mai probabil, în valoare de 120.000 de euro. Opt dintre acestea, găsite în două din cele patru case percheziţionate, provin dintr-un magazin din Germania, spart de hoţii români. "Obiectele urmează să fie trimise autorităţilor germane pentru a ase stabili dacă fac obiectul dosarului penal întocmit pe numele a patru persoane. Cei patru bărbaţi,  fac parte dintr-un grup de 16 persoane, toţi din judeţul Mehedinţi care, în perioada 2008-2012 au comis furturi în trei state: Germania, Austria şi Elveţia şi au creat un prejudiciu de 1,1 milioane de euro", a precizat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, agentul principal  Lavinia Pescaru.   18 spargeri

Membrii grupării au fost prinşi pe teritoriul a patru state.  "Şapte au fost prinşi în România, cinci în Austria, doi în Elveţia şi doi în Italia", a precizat ofiţerul de presă mehedinţean. Cei din România au fost prinşi de poliţişti în judeţul Mehedinţi. Pe numele lor existau, deja, mandate europene de extrădare. Ei au fost extrădaţi în ţările în care au comis faptele. Presa germană şi cea austriacă au relatat pe larg despre cele 18 spargeri comise de gruparea hoţilor români.  În urma colaborării dintre poliţiştii din patru state  s-a reuşit arestarea ultimlor membrii, în luna mai a acestui an. Alte trei persoane sunt suspectate de complicitate cu banda de români.

În Europa cu flexul

Arestările au fost efectuate ca urmare a unei lungi perioade de colaborare intensă între forţele de poliţie din Austria, Germania, România şi Elveţia. După arestara celor 16 infractori români,  anchetatorii au dezvăluit, la Bregenz, un orăşel austriac aflat în apropierea graniţelor cu Germania şi Elveţia,  metodele violente folosite de aceştia. Urmau acelaşi tipar, spuneau poliţiştii austrieci: unul dintre infractori  mergea înainte şi verifica să nu fie nuimeni în jurul magazinului vizat. Apoi, pe timp de noapte, acţionau în grupuri de doi până la patru indivizi. Poliţiştii erau uimiţi de faptul că românii nu se jenau să atace magazine de bijuterii chiar în centrul oraşelor. Foloseau un flex cu care tăiau lacătele de la intrare, spărgeau geamurile şi furau ce era mai de preţ. De preferinţă, ei vizau ceasuri de marcă şi bijuterii.

O spargere în două minute

Oficiali ai Oficiului de Stat penal (LKA) din Vorarlberg au declarat că una dintre spargeri a fost dată "în doar două minute".  În Austria  infractorii români au dat lovituri în Amstetten (august 2008), la Magna Wiener Neustadt (mai 2010), Linz (iunie 2010), Hohenems (iulie 2010) şi în Furstenfeld (ianuarie 2011). De trei ori românii au dat spargeri la la un bijutier din Wels (noiembrie 2010, aprilie 2011, mai 2011).  Alte furturi au mai avut loc în Bavaria şi în cantoanele elveţiene St Gallen, Graubünden, Aargau, Berna şi Lucerna.

Începutul sfârşitului: arestările din Lucerna

Ancheta poliţiei, inclusiv schimbul internaţional condus de către Vorarlberg LKA a condus spre o localitate de la graniţa României, mai precis în oraşul  Drobeta Turnu Severin. "Am reuşit, în colaborare cu colegii din România investigarea anumitor persoane", a declarat reprezentantul Vorarlberg LKA. În decembrie 2010, doi oameni au fost arestaţi într-un jaf la Lucerna. Câteva luni mai târziu, trei membri ai bandei au fost arestaţi în Wels. Mărturiile celor prinşi au condus la destructurarea organizaţiei criminale.

Tineri racolaţi de un traficant

Cel care a condus această "operaţiune" timp de cinci ani este un român de 44 de ani, susţin autorităţile austriece. El a fost arestat la  începutul lunii aprilie 2012,  în casa lui din Drobeta Turnu-Severin şi extrădat în Germania. Omul este suspectat că a vândut heroină şi marijuana unor tineri care aveau vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani. Profitând de dependenţa lor, bărbatul i-a recrutat şi i-a folosit la spargerile de magazine. "Membrii grupării au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani dar cei care săvârşeau efectiv faptele aveu până la 30 de ani", a precizat Lavinia Pescaru. Autorităţile din Germania, Austria şi Elveţia bănuiesc că prada a fost, probabil, adusă în România şi vândută. Destinaţia unora dintre bunurile furate se cunoaşte în prezent. Şapte dintre membrii bandei au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, după luni întregi în care oamenii din Austria, Elveţia şi Germania au aşteptat procesul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News