După o perioadă îndelungată de teste interne, Spotify a introdus un instrument de inteligență artificială care poate asista utilizatorii în crearea și îmbunătățirea playlist-urilor lor.
Ce aduce funcția implementată de Spotify
Funcționalitatea nouă, denumită AI Playlist, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea liste de redare pe baza comenzilor scrise, similar cu modul în care sunt folosite în cazul anumitor chatboturi precum ChatGPT sau Gemini.
Pe lângă solicitările mai standard de creare a unei liste de redare, cum ar fi cele bazate pe gen sau perioadă de timp, utilizarea de către Spotify a inteligenței artificiale înseamnă că oamenii ar putea solicita o varietate mai mare de liste de redare personalizate, cum ar fi "melodii pentru a-i cânta serenade pisicii mele" sau "ritmuri pentru a lupta împotriva unei apocalipse a zombilor", sugerează Spotify. Sugestiile pot face referire la tot felul de lucruri, cum ar fi locuri, animale, activități, personaje de film, culori sau emoticoane. Compania notează că cele mai bune liste de redare sunt generate folosind indicații care conțin o combinație de genuri, stări de spirit, artiști și decenii, totuși.
De asemenea, Spotify se folosește de înțelegerea gusturilor utilizatorilor pentru a personaliza listele de redare pe care le realizează cu ajutorul acestei funcții, potrivit Tech Crunch.
După ce lista de redare este generată, utilizatorii pot folosi inteligența artificială pentru a revizui și rafina rezultatul final, emițând comenzi precum "mai puțin optimist" sau "mai mult pop", de exemplu. Utilizatorii pot, de asemenea, să gliseze spre stânga pe orice melodie pentru a o elimina din lista de redare.
Comenzile pot acoperi diverse criterii, inclusiv genul sau decada muzicală, dar și cerințe speciale precum "melodii pe care le pot cânta pisicile" sau "ritmuri pentru lupta cu zombi" - acestea sunt două exemple oferite chiar de Spotify.
Ce rol are inteligența artificială
Inteligența artificială înțelege când utilizatorul face referințe la diverse aspecte, cum ar fi orașe, activități, filme sau culori, care pot fi integrate și în mod complementar.
În procesul său, Spotify folosește atât inteligența artificială, cât și informațiile pe care le deține deja despre preferințele utilizatorilor, pentru a genera liste de redare care să se apropie cât mai mult de gusturile personale ale fiecăruia.
O listă de redare creată în acest fel poate fi ulterior modificată tot cu ajutorul inteligenței artificiale. De exemplu, utilizatorul poate solicita ca melodiile incluse într-o listă să fie mai vioaie sau, dimpotrivă, mai lente.
Această nouă facilitate poate fi accesată apăsând butonul „+” din colțul dreapta sus al bibliotecii personale de melodii. Din meniul care se deschide, trebuie selectată opțiunea AI Playlist.
În ce țări va fi disponibilă noua funcție Spotify
La început, această funcționalitate este disponibilă într-o fază beta doar în Marea Britanie și Australia, însă va fi lansată și în alte regiuni în următoarele luni.