Sporuri aberante la bugetari: Procurorii SIIJ primeau diurnă și când lucrau acasă. Acum vor toți
- Iulia Moise
- 5 august 2024, 12:44
Zeci de procurori din Iași au chemat în judecată Ministerul Public și cer un nou spor la salariu. De 2%. Acesta este procentul de care beneficiază magistrații membri ai fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Procurorii vor și ei acum pentru că se consideră discriminați.
Procurorii mai vor 2% la salariu
Zeci de procurori ieșeni se consideră discriminați față de magistrații care beneficiază de 2% în plus, ca diurnă, indiferent de localitatea în care lucrau. Este vorba despre aceia care lucrau în cadrul fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Procurorii ieșeni spun că acest procent de 2% pentru magistrați reprezintă de fapt o majorare salarială mascată. Drept consecință, vor și ei.
Cât este salariul unui procuror din Iași
Indemnizația unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal sau Curtea de Apel este de 20.000-23.000 de lei lunar, scrie Ziarul de Iași.
Diferențele sunt în funcție de grad și vechime.
Sporul revendicat de 2% ar duce la o creștere de 400-460 lei în plus la salariu și, ulterior, la pensie.
Judecătorii și procurorii care sunt detașați să lucreze într-o altă localitatea decât cea de domiciliu beneficiază de o diurnă de 2% din salariul brut, spune legea.
În cazul magistraților din cadrul SIIJ, diurna era acordată indiferent dacă magistratul lucra în localitatea de domiciliu sau nu. De aceea procurorii au numit-o „majorare de salariu” acordată „în mod discriminatoriu”, relatează sursa citată.
Reclamații apreciază că diurna de 2% ar fi trebuit să se acorde tuturor procurorilor, indiferent unde lucrau și locuiau aceștia.
Mai mult aceștia cer plata sporului retroactiv, cu calcularea dobânzilor și penalităților legale.
Înalta Curtea de Casație a analizat solicitarea procurorilor din Iași
După demararea acțiunii în justiție a procurorilor ieșeni, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat asupra problemei semnalate de aceștia și totodată asupra revendicării lor.
ÎCCJ a stabilit că puteau invoca principiul nediscriminării și cel al egalității doar magistrații care ocupau o funcție similară celor din cadrul SIIJ.
Cu alte cuvinte, un procuror trebuie să aibă un grad profesional cel puțin de Parchet de pe lângă Curtea de Apel. De asemenea, se cere o vechime în funcție ca procuror de cel puțin 18 ani.
Dintre cei 28 de procurori reclamanți, magistrații Tribunalului au constatat că doar trei îndeplineau condițiile pentru a beneficia de sporul de 2%.