Sport în miros de prăjeli și fum de țigară

Sport  în miros de prăjeli și fum de țigară

Miros de cartofi prăjiți, șnițele și fum de țigară - în această atmosferă sute de copii s-au pregătit și au dansat timp de 3 zile la Palatul Copiilor din București.

Situația s-a normalizat abia duminică, în ultima zi de concurs. Pompierii au asistat impasibili și au spus că treaba lor este să intervină doar când ies flăcări.

La Palatul Copiilor din Capitală a avut loc, de vineri până duminică, Festivalul Stelele Aurii, un concurs de dans prestigios la care au participat peste 500 de copii din țară, dar și din Bulgaria și Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar la intrarea în clădire, pe hol, a fost improvizată o tarabă cu mâncare, dar se și prăjeau pe loc cartofi. Mirosul de prăjit a intrat până în sala de concurs, iar pe holuri era atât de persistent încât provoca usturimi ale ochilor. La mirosul de mâncare s-a adăugat cel de fum de țigară. Unii dintre părinți au preferat să fumeze pe balconul din fața sălii de spectacol. O mămică a spus că sâmbătă seara mirosul și fumul, provenit și de la prăjit și de la fumat, era atât de puternic încât „chiar ne-am gândit să cerem măști de gaze.” Întrebată de ce nu a reclamat la conducerea Palatului sau la organizatori, aceasta a spus că „nu vrem să supărăm.”

Duminică l-am contactat telefonic pe directorul Palatului Copiilor. Radu Vasilescu. Acesta a spus că situația nu este normală, dar că responsabilitatea revine organizatorilor, că ei au închiriat sala. Totuși, a precizat că și pompierii ar trebui să intervină. Pompierii erau chiar în fața sălii, lângă mașină. Fumau. Întrebați de ce nu intervin, au răspuns că nu este treaba lor. „Treaba dumneavoastră este să interveniți doar când ies flăcări?” „Da.”

La scurt timp după discuția cu ei, un ospătar de la taraba cu mâncare le-a dus câteva caserole cu mâncare. L-am înștiințat și pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, despre situație. Nu au trecut 10 minute și a început agitația. S-au oprit din prăjit și s-a interzis fumatul pe balcon.

Pompierii, „mituiți” cu câteva caserole cu mâncare

„Trebuie să fie mâncare gătită deoarece unii copii stau de dimineața până seara în sală. În mod normal, ar fi trebuit să fie afară sau să se deschidă un geam, dar a fost prea frig. Ar fi trebuit să fim înștiințați mai devreme, am fi luat măsuri”, a declarat unul dintre organizatori.

Foarte mulți părinți preferă să meargă cu mâncare de acasă deoarece prețurile produselor sunt foarte mari, aproape ca la restaurantele de lux. Totuși, le cumpără și de aici deoarece copiilor li se face poftă.  

La concurs au participat peste 500 de copii. Organizatorii nu au putut preciza numărul exact. Taxa de participare a fost între  45 și 80 de lei pentru un copil și o participare în concurs. Majoritatea concurenților au participat la cel puțin două secțiuni.