Exclusiv. Anchetă. „Sponsorii” lui Cristian Rizea de la Chişinău (II)

Exclusiv. Anchetă. „Sponsorii” lui Cristian Rizea de la Chişinău (II) Cristian Rizea / sursă foto: Arhiva EvZ

Fostul deputat Rizea a avut în Republica Moldova doi sponsori de bază, oameni de afaceri, care l-au ajutat să trăiască pe picior mare, să se lanseze în politică şi să-şi deschidă postul de televiziune. Acum cei doi luptă în justiţie ca să-şi recupereze banii pe care i-au dat lui Rizea.

Veaceslav Belescu este al doilea „sponsor” fără voie, pe care Cristian Rizea a reușit să-l păcălească, după ce relația cu Vladimir Dachi s-a stricat.

„Cloşca de aur” a lui Rizea

După preluarea funcţiei de administrator, Veaceslav Belescu devine în locul lui Dachi „cloşca cu ouă de aur” a lui Rizea. De la care fugarul din România lua bani, cu împrumut, fără ca să-i dea înapoii.

Veaceslav Belescu ne-a spus că l-a cunoscut pe fostul deputat PSD la începutul anului 2022, într-un restaurant din Chișinău. Iar  la prima vedere i s-a părut a fi un om de treabă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„M-a invitat la o cafea la el acasă, pe strada Cireşilor. Mi-a vorbit şi despre proiectul său de televiziune. A spus că are nevoie de investiţii. Şi dacă accept să mă asociez, îmi oferă o funcţie importantă şi 25 la sută din acţiuni. Părea foarte convingător, oferta era tentantă şi am acceptat”, ne-a declarat afaceristul.

Veaceslav Belescu, în instanţă

Veaceslav Belescu, în instanţă/ Sursa foto: EVZ

Rizea și-a luat și telefonul cu banii lui Belescu

Belescu susţine că i-a dat iniţial lui Rizea 33 000 de euro. Pentru că lucrurile nu se mişcau din loc  loc, i-a cerut lui Rizea socoteală şi a primit înapoi doar vreo 5000 de euro și asigurări că în curând își va ameliora situația financiară.

„Odată m-a sunat să vin urgent la mallul Moldova. Cică să mă servească cu un prânz. L-am refuzat, pentru că tocmai luasem prânzul. Dar Rizea a insistat şi m-am dus. Dar nu era în restaurant. Era în magazinul de electronice.

Mi-a arătat că şi-a ales un telefon pentru filmările sale şi că vrea să-l achite în rate. Iar pentru că buletinul de identitate îi era anulat, m-a rugat să perfectez contractul de creditare pe numele meu. Nu a plătit nicio rată. Continuu să achit şi în ziua de azi”, ne-a spus Belescu.

A vândut de mai multe ori un imobil care nu-i aparţinea

Belescu mai spune că Rizea se angaja să investească și el jumătate de milion de euro. Dar numai după ce-și va vinde „proprietățile din România”. Mai mult, l-ar fi rugat să-l ajute să vândă un hotel din Eforie Sud.

Este vorba de imobilul prin care Rizea a reuşit să deturneze 1.000.000 de euro din fondurile europene, când era director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor. Această sumă era destinată pentru renovarea unui centru de odihnă pentru persoanele cu dizabilități.

În urma încheierii de contracte frauduloase, a ajuns la unele companii ale așa-zisei soacre a funcționarului, Jana Sterian, implicată în mai multe scheme dirijate de fostul deputat. Femeia era prezentată de Rizea drept mamă vitregă a soției sale.

„Rizea a reuşit să „vândă” imobilul de câteva ori. A încercat să-l ademenească şi pe Dachi”, ne-a spus afaceristul.

Cum a ajuns Belescu să gestioneze casa şi maşina lui Rizea

La 15 decembrie 2022, Veaceslav Belescu i-a împrumutat lui Rizea 100.000 de euro pentru „procurarea tehnicii pentru televiziune”. Belescu a acceptat să dea banii doar în baza unui contract şi cu o dobândă lunară de 1%.

Contractul de împrumut a fost semnat cu Josette Ane Marie Rizea.

Rambursarea datoriei urma să înceapă peste o lună, lucru care nu s-a întâmplat.

După ce Rizea a fost extrădat în România, în aprilie 2023, nevasta sa a plecat la București.

Belescu le-a solicitat restituirea datoriei. Atunci Rizea şi soţia sa i-au încredinţat prin procură să-i gestioneze casa din Chişinău şi bolidul Range Rover, care fusese cumpărat în Germania cu 120.000 de euro.

Pentru a-și recupera banii, omul de afaceri a achitat datoria lui Rizea de 60.000 de lei pentru serviciile comunale. Apoi a decis să dea imobilul în chirie.

Doar că în acest timp procurorii de la Chişinău au aplicat sechestru asupra bunurilor, pe numele fostului deputat fiind deschis un dosar penal pentru spălare de bani.

Poliţia la casa lui Rizea

Sursa foto:EVZ

Din închisoare, Rizea îi dă din nou ţeapă lui Belescu

În luna iunie, Belescu a acţionat-o în judecată pe nevasta lui Rizea privind recuperarea datoriei. Judecătoria Chişinău a emis şi o încheiere privind aplicarea sechestrului pe bunurile puşcăriaşului din Rahova.

Rizea, dator lui Belescu

În octombrie, a venit la Chişinău o doamnă care a prezentat o altă procură semnată de Josette Ane Marie Rizea, pe care a împuternicit-o să scoată mai multe bunuri din casă. Inclusiv mobilier şi tablouri valoroase.

„Am anunţat procurorul şi nu i-am permis să ia lucrurile. Atunci ea s-a dus la Chişinău-Gaz şi a depus o cerere privind debranşarea de la reţea. Josette Ane Marie Rizea nu vine la Chişinău, pentru că a fost citată de procurori şi îi este frică”, ne-a spus Belescu.

Totodată, Rizea şi nevasta sa au semnat la Bucureşti un act privind revocarea dreptului oferit lui Belescu de a le gestiona bunurile din Chişinău.

Rizea

Mai mult, pe reţelele de socializare apare  înregistrarea audio făcută de Rizea în închisoare. Puşcăriaşul se compară cu Iisus, iar pe Belescu îl numeşte Iuda şi îl acuză că, „în complicitate cu unii procurori” a început să-l deposedeze de bunurile familiei - mobilier, tablouri, haine şi bijuterii.

Iar datoria, spune pucăriaşul din Rahova, este una inventată.

Urma lui Maricel Păcuraru

Legăturile lui Rizea cu postul de televiziune Realitatea Plus, dar și cu patronul din umbră al acestuia, Maricel Păcuraru, sunt evidente. Site-ul realitateadinmoldova.md al lui Rizea are aceeași denumire cu cea a entității media din România. Acronimul PHG se regăsește în mai multe firme deținute în trecut de Maricel Păcuraru, iar în prezent, de copiii acestuia.

În ianuarie 2022, Rizea i-a cedat 50 la sută din acţiunile de la Realitatea- PHG SRL lui Iulian Ditcov.

Rizea, asociat cu Ditcov

Ditcov, un afacerist din Galaţi, a fost condamnat definitiv în 2014 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Poșta Română”. Este acelaşi dosar în care a fost condamnat și Maricel Păcuraru, tatăl Alexandrei Păcuraru, patroana din acte a televiziunii Realitatea Plus din România.

În timp ce Rizea se afla în „exil” la Chişinău, era adesea abordat de jurnaliştii de la Realitatea Plus, inclusiv în diverse emisiuni din prime-time-ul postului.

Nu cunoaştem cu cât a contribuit Ditcov sau familia Păcuraru pentru cele  50% din firma lui Rizea de la Chişinău. Din spusele lui Dachi, Rizea şi-a făcut televiziune cu tehnica furată de la el. Iar potrivit lui Belescu, acesta nu a procurat tehnică din banii pe care i-a dat fostului deputat PSD. Iar din România nu a venit nimic.

Angajaţi neachitaţi şi datorii la magazine

Rizea i-a înşelat şi pe oamenii care au lucrat pentru el. Fostul deputat aproape că nu a plătit pe nimeni dintre cei care au lucrat pentru el. Bodyguarzii şi personalul de serviciu nu lucra la el mai mult de două luni. Apoi plecau pentru că nu erau plătiţi.

De la unii angajaţi, pe lângă faptul că nu le-a plătit pentru serviciile prestate, a împrumutat şi bani pentru anumite servicii. Pe care desigur că nu i-a dat înapoi.

Rizea nu achita angajaţii

Este şi cazul unui tânăr care a fost angajat de Rizea în calitate de şofer. Pseudo-jurnalistul scandalagiu l-a rugat la telefon să-i ia automobilul de la reparaţie şi să-i achite din banii săi pentru serviciu. Tânărul nu a mai văzut banii înapoi, la fel ca şi salariul promis.

Rizzea, cu datorii în magazine

La fel, a rămas cu datorii şi pentru mobilier pe care, la fel, se obligase să-l achite în rate.

Deşi Rizea deţine o casă şi un automobil de lux în Chişinău, este puţin probabil ca cei păgubiţi să-şi recupereze banii. Procurorii au aplicat sechestru pe bunuri. Iar dacă va fi găsit vinovat, bunurile ar putea fi confiscate în contul prejudiciului adus statului.