Ele vor deveni instituţii autonome, ceea ce înseamnă salarii mai mari pentru doctori şi servicii de calitate.
Ministrul Sănătăţii a prezentat, în Parlament, proiectul noii legi a Sănătăţii.
Printre schimbări se numără transformarea spitalelor în unităţi autonome, salarizarea medicilor pe criterii de performanţă şi reducerea numărului caselor de asigurări.
AUTOGUVERNARE ÎN SPITALE. Deşi iniţial, se dorea transformare spitalelor în fundaţii, Vasile Cepoi spune că s-a renunţat, întrucât "această noţiune nu are o accepţiune publică favorabilă" şi s-a luat hotărârea ca spitalele să devină instituţii autonome, adică un fel de societăţi comerciale, care vor putea chiar să desfăşoare activităţi cu plată, pentru pacienţii care vor dori, intrând astfel în competiţie cu clinicile private. Medicii vor fi liber profesionişti şi vor fi plătiţi în funcţie de performanţă.
ASIGURĂRI PUBLICE- PRIVATE. O altă propunere este intrarea privaţilor pe piaţa asigurărilor de sănătate şi reducerea numărului de case judeţene, de la 44 la 12.
ELIMINAREA TEXEI PENTRU ANGAJATOR. Proiectul de lege are în vedere o propunere de reducere a taxei pe sănătate pentru angajator, de la 5,2%, cât este în prezent, la 2%.
PACHET DE SERVICII SOCIALE. Persoanele vulnerabile, cu venituri sub salariul minim pe economie, vor beneficia de un pachet de servicii sociale de sănătate.
Servicii de urgenţă, susţinute din bani publici
Serviciile medicale de urgenţă vor fi în continuare garantate pentru toată lumea, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat. Schimbarea constă în faptul că plata serviciilor pentru ambulanţă se va face din bani publici, de către Ministerul Sănătăţii, şi nu din contribuţiile la fondul de asigurări de sănătate, aşa cum este în prezent. Proiectul de lege urmează va fi menţinut în dezbatere publică până în luna septembrie. În tot acest timp, ministrul a anunţat că va organiza dezbateri publice în teritoriu pe această lege. Citiţi şi:
- Liber la privaţi în spitale publice!