Spitalele nu au substanțele necesare pentru diagnosticul imagistic

Spitalele nu au substanțele necesare pentru diagnosticul imagistic

Un număr important de substanţe radiofarmaceutice, foarte necesare pentru diagnostic şi tratament, nu sunt disponibile în România, afirmă preşedintele Societăţii Române de Medicină Nucleară şi Imagistic a Moleculară, doctor Raluca Mititelu.

Potrivit doctorului Mititelu, un număr de investigaţii esenţiale pentru stabilirea progresului sau răspunsului la tratament „nu sunt decontate de Casa de asigurări de Sănătate şi nici prin programe ale Ministerului Sănătăţii”, între exemple fiind scintigrafia cu receptori somatostatinici sau terapia tumorilor hepatice cu microsfere radiomarcate.

Românii, obligați să-și facă analizele în străinătate

„Un număr important de sub stanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România - radiofarmaceuticele marcate cu Indiu, 123I-Ioflupan (DatScan pentru diagnosticul bolii Parkinson), kitt-urile pentru scintigrafie cerebrală de perfuzie sau pentru examenele PET cerebrale de diagnostic al bolilor neurodegenerative, radionuclizi utilizaţi în terapie ca 223-Radiu sau 177 - Lutetiu.

Lista poate continua, şi importantă este menţionarea faptului că aceste substanţe sunt disponibile şi autorizate în alte ţări ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacienţii noştri. (...) Din acest motiv, în multe cazuri pacienţii se adresează centrelor medicale din afara ţării, cu costuri uriaşe atât în ceea ce priveşte rambursarea ulterioară, dar şi în ceea ce priveşte costurile suportate de familiile aparţinătoare, deja împovărate de îngrijirea unui membru al familiei suferind de o boală gravă”, spune doctorul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News