Evenimentul Zilei > Actualitate > SPIRITELE S-AU ÎNCINS într-un SUPER SHOW PRO TV: „ Nu banii m-au atras la Vocea Romaniei!”, dă din casă Chirilă
SPIRITELE S-AU ÎNCINS într-un SUPER SHOW PRO TV: „ Nu banii m-au atras la Vocea Romaniei!”, dă din casă Chirilă

SPIRITELE S-AU ÎNCINS într-un SUPER SHOW PRO TV: „ Nu banii m-au atras la Vocea Romaniei!”, dă din casă Chirilă

Scandalul a fost declanșat de juratul Tudor Chirilă, care le-a reproșat trupelor ce cântă coveruri că fură munca artiștilor consacrați. De aici acuzele au degenerat

Tudor Chirilă (42 de ani) a avut o reacție dură în ultima ediție Vocea României la adresa trupelor care cântă coveruri. Cântărețul i-a criticat dur pe cei care obțin profit cântând piesele altor artiști și nu își compun propriile melodii. Reacția sa a venit după ce în ediția de vineri una dintre concurente a declarat că face parte dintr-o trupă de coveruri. Ca să fie sigur că mesajul său va fi bine înțeles, artistul a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe explicații.

"Cariera mea muzicală se bazează pe cântece pe care le-am compus împreună cu colegii mei din Vama Veche și mai târziu din Vama. Prețuiesc la maximum creativitatea și originalitatea. Influențele nu se pot evita, dar în toate încercările mele de a scrie muzică mi-am propus să fiu original, să scriu muzică originală mai ales ca linie melodică. Prin urmare, mi-e greu să înteleg cum poate un cântăreț să fie fericit interpretând doar piesele altora. OK, nu oricine poate să compună, înțeleg asta. Dar cred că oricine poate încerca. Și dacă nu reușești singur, cauți colaboratori. Și dacă nici așa nu funcționează, rogi pe cineva să scrie cantece pentru tine, pe stilul tău și pentru personalitatea ta. Să ne înțelegem… și Beatles au început cântând coveruri prin Hamburg, și Rolling Stones au început cu coveruri, dar nu au rămas în punctul ăla. Le-au folosit ca să învețe, să devină niște live performeri mai buni și apoi au început ușor-ușor să-și scrie propriile piese. Și ce piese!", a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, el a criticat și strategia artiștilor mai puțin cunoscuți care, spune cântărețul profită de participarea la Vocea României pentru a se promova. "Să vii la Vocea Romaniei ca să mai prinzi o nuntă mi se pare trist. Da, la Vocea Romaniei se cântă coveruri pentru că ăsta e formatul. Dar se presupune că show-ul ăsta e doar un punct de plecare sau un restart. Mă întreabă lumea de Tiberiu Albu. Tibi are o trupă (Fameless), cu care lucrează la primul album. Poate au mai puține concerte decât dacă ar fi dat curs ofertelor de a cânta coveruri, dar au preferat să-și ia timp și să-și compună propriile cântece. Nu a zis nimeni că e ușor. Cristina Bălan a compus mai multe piese înainte și după concurs. Deja a lansat una. Cântă și coveruri în concertele ei, dar în paralel face muzică originală."

Mesajul său a stârnit o adevărată furtună pe Facebook, fiind citit de zeci de mii de fani. Prietenii virtuali însă l-au sancționat dur, cu argumente, i-au amintit că și el a cântat coveruri, că un artist are nevoie de banii pentru a-și face o carieră, dar și că la Vocea României este vorba despre…. voce.

„Ceea ce fac concurentii sa isi castige banii pentru supravietuire, nu ar trebui sa conteze. Pe mine m-ar deranja mult mai mult fostii cantareti de succes decat coveristii. ,,Și dacă nu reușești singur, cauți colaboratori. ,,Cam cat costa o piesa de la Moga sau Smiley? Cine colaboreaza pro bono? Nimeni! Tocmai de-asta vin aici, sa isi faca un viitor, sa poata colabora mai usor, datorita notorietatii pe care si-o castiga la VR. Stim cu totii interpreti si trupe care au piese proprii, suna foarte bine, dar canta in continuare coveruri in baruri: (Cine si pe cat sa ii promoveze? Inteleg si punctul tau de vedere, dar e devreme sa ai asteptarile astea”, i-a scris un fan.

„Daca erati fana "gandire Tudor Chirila" poate ati fi inteles ca nu banii m-au atras la Vocea Romaniei, ci am vazut in show-ul asta posibilitatea sa aduc la TV si altfel de muzica (lucru pe care de 3 sezoane l-am tot facut) si sa exprim si altfel de puncte de vedere care poate riscau sa fie controversate, dar in care credeam – cum a fost cel din seara asta. Pro TV nu e televiziunea mea, deci nu am datoria (si nici puterea) sa o curat de nimic. Dar in calitate de antrenor la Vocea Romaniei ma bucur ca PRO TV imi da prilejul (in timp ce ma si plateste) sa exprim ce gandesc, chiar si atunci cand dumneavoastra si altii ca dumneavoastra poate nu veti fi de acord cu parerea mea. Cat despre artistii incepatori, ii sustin altfel decat prin coveruri. Ligia Hojda (si nu doar ea) si-a cantat propriile piese in deschiderea multor concerte Vama. Iar in recitalurile ei canta si coveruri: 2-3 piese cunoscute pe care le adapteaza la stilul ei, DAR restul sunt 7-8 piese proprii la care a muncit din greu in ultimii 2 ani. Poate vedem diferit sustinerea, dar insist sa nu-mi dati sfaturi despre cum sa nu-mi denigrez propria persoana si sa va preocupati de persoana dvs. Succes in toate!”, a răspuns Tudor Chirilă pe pagina sa.