John Kerry, secretarul de Stat american, a discutat pe acest subiect cu președintele rus, Vladimir Putin, în martie, conform unei purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, citată de The Telegraph.

„În ultimii doi ani, hărțuirea și supravegherea personalului nostru diplomatic din Moscova, de către personalul de securitate rus sau poliția din trafic a crescut semnificativ”, a explicat ea.

Trudeau a făcut aceste comentarii pe marginea unui articol publicat de Washington Post, luni, care a descris o serie de acțiuni ale serviciilor de informții și de securitate rusești, inclusiv faptul că diplomații și familiile lor au fost urmăriți, că rușii apăreau la evenimente sociale neinvitați, dar și că au plătit pentru apariția unor povești negative în mass-media.

Unii diplomați au relatat că intrușii le-au pătruns în apartament, noaptea, au rearanjat mobila, au aprins luminile și chiar au defecat pe covorul din sufragerie, a scris Washington Post, citând oficiali americani.

Ofițeri ai serviciilor secrete ruse ar fi pătruns o dată în casa atașatului militar al SUA și i-ar fi ucis acestuia câinele.

„Vedem o creștere a acestor comportamente și le luăm foarte în serios”, a spus Trudeau, luni. Moscova acuză SUA că îi hărțuiește diplomații și spune că ia măsuri reciproce doar ca răspuns la acele abuzuri.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vorbea despre aceste presiuni asupra ambasadei Rusiei și a consulatelor general din SUA, săptămâna trecută.

Diplomații ruși „devin, în mod regulat, ținte ale provocărilor din partea serviciilor secrete americane și trebuie să facă față obstacolelor puse în calea lor, a contactelor oficiale și a altor restricții în această țară, de pildă a călătoriilor”, a spus Zaharova.

Trudeau a respins aceste acuzații, precizând că afirmațiilr rușilor sunt nefondate.

Kerry a discutat cu Putin despre acest subiect, în timpul unei vizite la Moscova, după ce Washingtonul a retras calitatea de consuli onorifici ai Rusiei pentru cinci persoane, în ianuarie, ca răsuns la hărțuirea diplomaților săi.