Spionarea electronică a jurnaliștilor și nu numai a lor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Spionarea electronică a jurnaliștilor și nu numai a lor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR Sursa: Arhiva EVZ

Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor a publicat îndrumări referitore la modul în care jurnaliștii pot detecta supravegherea electronică. Jurnaliștii care lucrează în medii din țări aflate sub conducerea unor regimuri autoritare, sau nu, se află, adeseori,  sub supraveghere electronică. Uneori, supravegherea se desfășoară la scară largă, prin urmărirea generală a jurnaliștilor și a conținuturilor pe care aceștia le publică. Mai recent, ei sunt supravegheați și electronic, în încercarea de a urmări desfășurarea unor investigații. Și nu numai de stat, ci de concurenți, sau de către cei care au ceva de ascuns.

Uneori supravegherea este percepută ca ceva normal. Jurnaliștii se pot adapta și pot accepta supravegherea ca un risc nedorit, dar inevitabil în profesia lor.  În acest fel lucrează sub presiune jurnaliști din Pakistan, din America Latină și din alte zone. În alte cazuri, un jurnalist poate alege să lupte împotriva supravegherii electronice. La urma urmei, aceasta ar putea reprezenta un risc de securitate pentru el și pentru sursele lui și este, de fapt, un atac împotriva libertății presei și a libertății de exprimare. Întrebarea cheie este: dacă un jurnalist dorește să combată supravegherea electronică, ce ar trebui să știe despre aceasta? În primul rând, ar trebui să raporteze autorităților oficiale și să solicite sprijin din partea altor colegi, dar și a unor organizații cum sunt:  Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Reporteri Fără Frontiere, Rory Peck Trust, Freedom House, sau Articolul 19.

Iată și câteva sfaturi practice: jurnaliștii trebuie sa-și protejeze toate dispozitivele: calculatoare, telefon mobil, tablete, cu software antivirus, criptare hard disk și parole puternice.

Ne puteți urmări și pe Google News