Lideri politici de top din Franța, Pakistan și Kazahstan, în frunte cu președintele Macron, se află pe lista potențialelor ținte ale firmei israeliene de spyware Pegasus.
Rezultatele investigației privind utilizareaspyware-ului Pegasus sunt înspăimântătoare. Mai mult de o duzină de actuali și foști lideri pollitici de prim rang par să se numere printre miile de ținte potențiale.
Șefi de state și guverne pe lista țintelor
Informațiile au fost trimise către Amnesty International de către organizația nonprofit Forbidden Stories din Paris. Alături de Macron, pe listă se mai află președintele Kazahstanului Qasym-Zhomart Toqaev, premierul pakistanez Imran Khan, președinții Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, Barham Salih din Irak și regele Marocului, Mohammed VI, dar și alți 11 lideri actuali sau foști mondiali. Acești lideri ar fi putut fi vizați pentru hacking de către clienții firmei israeliene de programe spion NSO Group, potrivit Amnesty International și a unui consorțiu din 17 organizații media globale care investighează acest scandal.
Numerele de telefon ale șefilor de state și guverne au fost găsite pe o listă de 50.000 de numere de telefon despre care se crede că au fost identificate ca persoane de interes de către clienții grupului NSO din 2016.
Oamenii de afaceri, jurnaliștii și activiștii, vizați de Pegasus
Pe listă mai apar numerele a 189 de jurnaliști, peste 600 de politicieni și oficiali guvernamentali, cel puțin 65 de directori de companii, 85 de activiști pentru drepturile omului. O serie de țări par să fi folosit spyware-ul Pegasus, printre acestea se numără state precum Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Indonezia, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Togo și Emiratele Arabe Unite.
Israelienii spun că au colaborat nu mai cu clienți guvernamentali
Firma israeliană spune că software-ul său este destinat utilizării împotriva infractorilor și teroriștilor și este pus la dispoziție numai agențiilor militare, de aplicare a legii și de informații din țări cu o imagine bună în ceea ce privelte respectarea drepturilor omului.
Deși prezența unui număr de telefon în date nu înseamnă că s-a făcut o încercare de piratare a unui dispozitiv, Amnesty susține că e vorba de potențiale ținte ale clienților guvernamentali ai NSO.
Majoritatea liderilor politici par să fi fost selectați pentru a fi potențial piratați de state rivale. Astfel, premierul pakistanez a fost indicat ca țintă de rivala India, dar nu e clar dacă potențialul spionaj asupra lui Khan a continuat și după ce acesta a devenit prim-ministru în 2018.
În Franța, procurorii au deschis o anchetă cu privire la acuzațiile potrivit cărora jurnaliștii unui site de știri de investigație local au fost spionați folosind programul Pegasus. Ancheta a luat o amploare uriașă, după ce ziarul Le Monde a anunțat, pe 20 iulie, că Macron și alți alți oficiali guvernamentali înalți au fost vizați în numele Marocului. Marocul a respins ceea ce a numit „acuzații nefondate și false”.
Parlamentarii maghiari de opoziție au solicitat, de asemenea, o anchetă cu privire la informațiile potrivit cărora guvernul Viktor Orban ar fi putut folosi puternicul malware pentru a spiona jurnaliști critici, politicieni și oameni de afaceri.
Cum piratează Pegasus telefoanele?
Pegasus infectează iPhone și dispozitive Android pentru a permite operatorilor să înregistreze în secret apeluri telefonice, să acceseze mesaje text, fotografii, e-mailuri și parole, să urmărească datele GPS și să activeze microfoane și camere, scrie rferl.org.