SPIONAJ. China, pasărea roșie care intră în motoarele Airbus
- Tudor Borcea
- 27 septembrie 2019, 07:45
Gigantul aeronautic european a fost, în ultimele luni, ținta mai multor atacuri informatice care au trecut prin subcontractanți ai companiei.
Aceste cyberatacuri au vizat, pe rând, grupul francez de consultanță tehnologică Expleo (fostul Assystem), producătorul britanic de motoare Rolls-Royce, și doi subcontractanți francezi ai Airbus.
Atacurile informatice împotriva Airbus, considerat de Agenția de securitate informatică a guvernului francez Anssi drept „operator de importanță vitală”, sunt curente (OIV) dar, în ultimele luni, „patru atacuri majore” au vizat gigantul european.
Atacul împotriva Expleo, „foarte sofisticat”, a vizat VPN-ul (virtual private network) adică rețeaua privată, criptată, care permite mai multor entități să comunice securizat.
Spargerea VPN deschide teoretic ușile tuturor părților rețelei, scrie AFP.
Celelalte atacuri au urmat un model similar: subcontractantul atacat apoi penetrarea Airbus, profitând de accesul primului la sistemele Airbus.
Potrivit unor surse, pirații au vizat documente de certificare tehnică, o procedură oficială care asigură că diversele elemente ale unei aeronave îndeplinesc cerințele de securitate.
Însă, printre alte informații furate, au existat și cele în legătură și cu motorul aeronavei de transport militar A400M, care are unele dintre cele mai puternice turbopropulsoare din lume.
Hackerii s-au interesat și de motorizarea modelului Airbus A350, de informații legate de avionica aparatului și toate sistemele electronice care ajută la pilotare.
Anchetatorii rămân precauți și refuză să atribuie oficial Chinei această serie de atacuri însă unanim suspiciunile lor se îndreaptă către hackerii chinezi.
China încearcă de mai mulți ani să pună la punct primului său avion mediu curier. C919 dar are probleme să-l certifice.
În plus motorizarea și avionica sunt „domenii în care cercetarea și dezvoltarea chineză sunt slabe”, a declarat o sursă apropiată dosarului, chiar dacă Beijingul intenționează în viitor să dezvolte împreună cu rușii un avion lung curier, C-929 (foto), care va fi pe aceeași nișă cu A350.
Mai multe surse au menționat un grup de hackeri de autoritățile chineze, identificat sub numele de cod APT10.
APT10 este un grup chinez de spionaj cibernetic legat, potrivit Washingtonului, de serviciile de informații de la Beijing, atât în domeniul inteligenței militare, cât și al informațiilor economice.