Alergiile și intoleranțele au ajuns să fie „noua sperietoare” din viața românilor.
Doctor Mihaela Bilic vorbește despre aceste probleme într-o postare pe Facebook. Ea explică de ce alergiile îi sperie pe români și ce trebuie ei să știe în legătura cu asta.
„Faptul că numărul alergiilor și intoleranțelor a crescut este incontestabil. Însă întrebarea esențială ar fi: ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Pentru că a prezenta alergiile și intoleranțele ca pe o consecință a faptului că nu știm să mâncăm sănătos mi se pare o greșeală”, este de părere renumitul medic.
Mihaela Bilic atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă informația luată din surse care nu prezintă încredere: „În ultima vreme au apărut o mulțime de «asociații» și «academii» preocupate de educația și starea noastră de bine. În spatele lor se află câteodată medici și de cele mai multe ori persoane pricepute în psihologie, publicitate și comunicare. De curând am primit un astfel de pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică. Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea, alarmist și neclar!”.
Pentru a fi pe înțelesul tuturor Mihaela Bilic explică de ce nu trebuie să luăm de bun orice se „vinde” pe marginea acestui subiect: „În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate, ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. Apoi, erau prezentați principalii 5 alergeni din România, identificați empiric de respectiva asociație pe baza unui chestionar!?”.
Românii fac „o confuzie gravă între alergii și intoleranțe. După cunoștințele mele, nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate de deficitul de lactază”.
Cu alte cuvinte, afirmă dr. Mihaela Bilic, „alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă. Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte?”.
Mulți români comit și o altă greșeală, asociind diverse forme de alergii. „A pune alergia la nuci, alune și proteinele din ou pe același plan cu intoleranța la lactoză și gluten mi se pare o greșeală. La fel cum exagerat mi se pare și avertismentul făcut la adresa celor din alimentația publică în legătură cu seriozitatea acestor alergii”, își încheie postarea Mihaela Bilic.