Documentele oficiale britanice în care se susţine că, în cazul unui Brexit fără acord, Regatul Unit s-ar putea confrunta cu penurii de alimente, combustibil şi medicamente au fost scurse către presă de către un fost ministru britanic.
Un responsabil al guvernului condus de Boris Johnson a calificat acele documente transmise presei drept o „sperietoare” pe care încearcă să o arate adversarii ieşirii din UE pentru a stârni teamă.
Totuşi, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că acel dosar, ce are numele de cod „Operaţiunea Yellowhammer” , reprezintă doar „cel mai rău scenariu posibil” dacă pe 31 octombrie Regatul Unit se retrage din UE fără un acord.
Documentele descriu scenarii însoţite de măsuri pentru situaţiile concrete ce ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord. Publicat de Sunday Times, în dosar se avertizează în special că o ieşire din UE fără un acord cu blocul comunitar va conduce la penurii de alimente, combustibili şi medicamente, la reapariţia unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord şi la dificultăţi majore în fluxurile de transport şi în vămi, au declarat duminică agenţiilor Reuters şi Press Association sursele din executivul britanic.
Dar guvernul de la Londra a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord - dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May şi respins de legislativul britanic -, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, semnând abrogarea Actului privind Legile Comunităţii Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie.
„Părăsim UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că ne vom recupera controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului” , a scris premierul Boris Johnson pe Twitter, citat de Agerpres.