Recep Tayyip Erdogan are pretenții mari de la noul șef al NATO. Într-o convorbire telefonică, președintele turc i-a transmis lui Mark Rutte că Ankara va susține un candidat în funcţie de aşteptările şi nevoile sale.
Erdogan, mesaj pentru premierul olandez
Erdogan i-a comunicat premierului olandez pretențiile legate de viitoarea conducere a NATO. Astfel, președintele Turciei a precizat că noul șef al alianței de securitate ar trebui să răspundă nevoilor și intereselor aliaților în combaterea terorismului.
De asemenea, Erdogan a explicat că viitorul reprezentant al NATO are datoria de a analiza și sensibilitățile aliaților care nu sunt membri ai UE.
Olanda a avut trei secretari generali
De la înființarea NATO, Olanda a avut trei secretari. Dirk Stikker s-a aflat în fruntea structurii între anii 1961-1964. De asemenea, Joseph Luns a obținut mandatul pentru 1971-1974, Jaap de Hoop Scheffer a preluat funcția respectivă în 2004. Acesta și-a încheiat mandatul la finalul anului 2009.
Marea Britanie a avut trei secretari generali de la înființarea NATO. Până în prezent, țările din Europa de Est, marcate de ocupația sovietică, dar și de comunism, nu au avut nicio persoană în această funcție.
Erdogan, despre viitorul secretar general al NATO
Mark Rutte și-a exprimat intenția de a intra în cursa pentru conducerea NATO. Prin urmare, premierul olandez în exercițiu urmează să se retragă din politica naţională.
Până în prezent, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au exprimat susţinerea pentru acesta. Totuși, numirea secretarului general al NATO necesită un acord al tuturor statelor membre. Ungaria a anunțat că nu îl va susține. Mark Rutte este cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei.
Recent, Klaus Iohannis a anunțat că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, viitorul secretar general al NATO ar putea fi pus în situația de a gestiona un al doilea mandat al lui Donald Trump.