În prezent specialiștii analizează în ce condiții s-ar putea desfășura evenimentele în contextul pandemiei. Potrivit surselor, ministerul Culturii lucrează la două programe pilor pentru a putea da drumul a spectacole și evenimente pentru români.

Ministerul Culturii vrea sa ia exemplul altor tări din Occident, care au reluat evenimentele prin aceeași metodă prin care se încearcă la noi.

Care vor fi condițiile pentru a lua parte la spectacole

Una dintre condiții pentru a putea participa la evenimente ar fi vaccinarea sau testarea pentru a depista infecția cu COVID-19. De ia în calcul și varianta de a lăsa oamenii care deja au făcut boala să participe la aceste evenimente.

Ministrul Bogdan Gehorghiu a declarat că Opera Națională și Teatrul Național din București vor fi incluse în aceste programe.

„Balanața, din punctul nostru de vedere, înclină spre însăprirea normelor odată cu înrăutățirea cifrelor, dar să se evite închiderea totală. Până pe 15 aprilie vom veni cu două seturi de norme, atât pentru elementele indoor dar și pentru evenimentele oudoor. În primă fază am luat în calcul un program pilot doar pentru zona concertelor, în colaborare cu Opera Națională din București, dar avem în vedere un program pilot și la componenta de teatru indoor și vom implica Teatru Național București”, a spus ministrul culturii, la Digi24.

„Și Spania, și Olanda au început deja programele pilot. Am studiat și noi ce s-a întâmplat acolo, în Spania a fost un eveniment cu 5.000 de participanți care au fost testați cu teste antigen în trei centre, rezulatul testului a venit printr-o aplicație de mobil în 10-15 minute, cu posibilitatea de a plăti biletul”, a acompletat Bogdan Gheorghiu.

„Vor fi testați doar cei care nu pot prezenta dovada vaccinării sau dovada faptului că au trecut deja prin boală și s-au imunziat”, a mai spus ministrul, cu referire la programele pilot din țara noastră.

Concert experiment la Cluj

La finalul lunii trecute, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le-a propus autorităților de la București organizarea unui concert experiment la Cluj, după modelul celor din Barcelona, pentru a se analiza dacă riscul de infectare cu COVID-19 este atât de mare.