Spectacole în “CONGELATOR” la TEATRUL de STAT Constanța. Spectatorii, în paltoane. ACTORI REVOLTAȚI

Spectacole în “CONGELATOR” la TEATRUL de STAT Constanța. Spectatorii, în paltoane. ACTORI REVOLTAȚI

Teatrul de Stat Constanța funcționează într-o clădire în care spectacolele se țin la temperaturi de congel din cauza lipsei unui sistem de încălzire adecvat. Artiștii, aflați în pragul revoltei, cer autorităților locale să găsească soluții pentru rezolvarea situației care provoacă disconfort spectatorilor.

Sala de spectacole a Teatrului de Stat Constanța nu are calorifere și nici un alt sistem de încălzire permament. La premiera piesei “Inima Reginei Maria”, căldura a fost asigurată cu ajutorul unor aeroterme. Actorul Liviu Manolache confirmă că au fost piese de teatru în care spectatorii au plecat din cauza frigului sau au stat încotoșmăniți cu hainele pe care le-au ridicat de la garderobă. Teatrul de Stat Constanța, aparține Consiliului Județean, dar imobilul, vechi de 90 de ani, este al primăriei Constanța. Doar pe holul de la intrare sunt câteva calorifere amorțite, puse de RADET pentru că, în urma unor compartimentări făcute în urmă cu câțiva ani, doar o porțiune din teatru a rămas pe sistemul centralizat.

 

Pe lângă lipsa căldurii, clădirea are nevoie urgentă de reparații.“In momentul acesta, teatrul nu este funcțional din punct de vedere termic, la parametri normali. Eu nu cred că el poate să mai funcționeze foarte multă vreme ca teatru. Pentru că plouă, pentru că tavanul este spart, pentru că degajamentul este prăpădit, pentru că nu avem unde să depozităm decoruri, pentru că intră frig peste tot, pentru că vara te sufoci, pentru că este o clădire veche și nerenovată suficient”, explică actrița Mirela Pană. Actorul Liviu Manolache se întreabă, revoltat, dacă “e normal ca teatrul să funcționeze în mizeria asta, să se rupă scaunele, să-ți cadă tavanul în cap, să plouă?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Și cu toate deficiențele, spectacolele se joacă, în fiecare seară, cu sala arhiplină. Măcar din respect pentru spectatori, autoritățile ar trebui să poarte o discuție serioasă pentru găsirea unor soluții, cer actorii.”Ani de zile am spus și m-am legat de cultura și instituțiile de cultură ale Constanței. Am ajuns ultimii din România cu aceste instituții neformate, nerenovate, nefăcute. Din neînțelegerile între cele două entităti, Consiliul Județean și primărie. Dacă vrem să avem cultură, ca și oraș, o dezvoltăm. Dacă nu ne pasă, ne va lovi istoria”, avertizează Liviu Manolache. Consiliul Județean Constanța efectuează în aceste zile un audit la Teatrul de Stat în urma nemulțumirilor unor actori pe fondul unui conflict cu managerul instituției.