Specialistul în „revoluţii colorate” vine în Rusia

Specialistul în „revoluţii colorate” vine în Rusia

Nu mai este un „secret” că diplomatul John Teft a fost nominalizat de către preşedintele Barack Obama pentru postul de ambasador american în Rusia.

Postul de ambasador la Moscova a rămas vacant din februarie, când Michael McFaul şi-a prezentat demisia. Noul ambasador american a primit acceptul Ministerului rus de Externe. Radio Vocea Rusiei l-a numit pe John Teft specialist în organizarea de „revoluţii colorate” în Europa de Est. Istoric de profesie, Tefft are în spate peste 40 de ani de experienţă în doplomaţie. El a fost angajat în Departamentul de Stat al SUA în 1972. A lucrat în Ungaria, Israel, Italia. În 1989 a devenit director adjunct al Departamentului de Stat pentru URSS (ulterior, Rusia şi CSI), în 1992 - director al departamentului pentru Europa de Nord. Între 1996-1999 a deţinut funcţia de adjunct al şefului misiunii diplomatice americane la Moscova. Apoi a fost numit ambasador în Lituania, Georgia şi Ucraina.

De ce ar avea nevoie

În Georgia a fost ambasador în perioada în care a avut loc „războiul caucazian” din 2008 şi i-a oferit sfaturi lui Mihail Saakaşvili, liderul de la Tbilisi de la acea vreme. Din 2009 şi până în august 2013, John Tefft s-a aflat la Kiev, unde „a democratizat sentimentele” în vederea înlocuirii preşedintelui Ianukovici. Unii dintre analişti se întreabă „De ce ar avea nevoie Rusia de el?”. Spre exemplu, consilierul preşedintelui rus pentru Afaceri Externe şi fost ambasador rus în SUA, Iuri Uşakov, nu a vrut să comenteze „comportamentul lui Tefft în perioada în care a fost ambasador în Georgia şi Ucraina”. Cu toate acestea, Uşakov a spus că Tefft este „un diplomat profesionist”, care cunoaşte bine Rusia, spaţiul post-sovietic şi vorbeşte rusa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Faptul că Washingtonul îl trimite la Moscova pe Tefft constituie un semal clar că, până la expirarea mandatului preşedintelui Obama (în 2017), Casa Albă nu intenţionează să extindă dialogul cu Moscova. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre, este de părere Mark Sloboda, cunoscut politolog american şi specialit în problemele Europei de Est, profesor la Universitatea Lomonosov din Moscova.

 „Să privim lucrurile din alt punct de vedere. Până acum, Barack Obama numea în funcţia de ambasadori  funcţionari loiali Partidului Democrat, care s-au făcut remarcaţi doar prin suma contribuţiilor la fondurile electorale. Aceşti oameni nu cunoşteau nici cultura, nici istoria, nici tradiţiile, nici limba ţării în care mergeau. Nu erau diplomaţi de carieră”, a mai spus Sloboda, citat de către Vocea Rusiei.