Specialiștii trag semnalul de alarmă. Efectele consumului excesiv de antibiotice pot fi devastatoare
- Mihnea Talau
- 5 decembrie 2021, 16:51
Medicii trag un semnal de alarmă în privinţa folosirii în mod abuziv a antibioticelor, în timpul pandemei COVID-19. Efectele acestui consum pot fi devastatoare prin crearea rezistenţei la antibiotice a unor bacterii.
Astfel, medicul Egri Eduard vorbeşte despre folosirea în mod abuziv a Azitromicinei în infecţia SARS-COV-2, deşi numeroase studii au dovedit că nu dă rezultate. „Stop utilizării abuzive a antibioticelor. În ciuda protocoalelor şi recomandărilor ferme, oamenii, efectiv s-au îndopat cu antibiotice în contextul infecţiei COVID, indiferent dacă era doar o suspiciune de infectare, forme asimptomatice, uşoare sau chiar medii, unii au luat la recomandarea medicilor, alţii la recomandarea de pe reţele de socializare, a prietenilor, etc, iar printre ele o amintesc pe regina Azitromicina. Inutilitatea folosirii lor în infecţia COVID a fost dovedită de mai bine de un an, dar din păcate acest trend a continuat până acum, mai ales la noi în ţară”, scrie dr. Egri Eduard, pe pagina sa de Facebook.
„Următoarea epidemie va fi cea a supermicrobilor, bacterii multidrog rezistente”
Efectele acestui consum vor fi devastatoare prin crearea rezistenţei la antibiotice a unor bacterii. Mai grav, medicul susţine că România „se mândreşte deja cu o rezistenţă crescută la antibiotice înainte de pandemie”. „Astfel următoarea epidemie va fi cea a supermicrobilor, bacterii multidrog rezistente care vor provoca infecţii pe care nu vom avea cu ce le trata. În acest caz nu vom mai vorbi de mortalitate de 2-3% ci de peste 50% atât la adulţi cât şi la copii.
Ţara noastră deja se mândreşte cu o rezistenţă crescută la antibiotice înainte de pandemie, probabil suntem pe unul din primele locuri în Europa, tot datorită abuzului iar acum nu facem altceva decât să turnăm gaz pe foc. Ce avem de făcut? Putem salva situaţia? Da, mai putem doar dacă le vom administra doar la recomandare medicală şi pentru cazuri selecţionate atunci când suspicionăm sau dovedim o infecţie bacteriană. Această postare sper să tragă un serios semnal de alarmă pe o chestiune care priveşte sănătatea tuturor, inclusiv a copiilor!”, concluzionează medicul de familie.
Egri Eduard este medic de familie în Sibiu şi, încă de la debutul pandemiei, s-a remarcat prin diverse mesaje pe Facebook prin care încearcă să conştientizeze populaţia despre pericolul infecţiei cu SARS CoV-2, despre importanţa vaccinării, a respectărilor măsurilor de protecţie, dar şi despre anumite teme care implică sănătatea publică, notează Adevărul.