Specialiștii pledează pentru purtarea măștii sanitare în spațiile deschise. Scenariu negru pentru luna octombrie: 2.500 pacienți la ATI

Specialiștii pledează pentru purtarea măștii sanitare în spațiile deschise. Scenariu negru pentru luna octombrie: 2.500 pacienți la ATI

Specialiștii din Sănătate subliniază importanța respectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, precum și vaccinarea anti-COVID-19 în contextul evoluției negative a pandemiei din această perioadă. Aceste două soluții reprezintă principalele căi prin care agravarea situației epidemiologice se poate atenua. Unii medici pledează inclusiv pentru purtarea măștii sanitare în spațiile deschise.

„Cel mai negru scenariu”: 2500 de pacienți internați la ATI în luna octombrie

În cazul în care populația nu va respecta măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului și nici nu se va vaccina, în luna octombrie s-ar putea ajunge la un număr de 2.000-2.500 de pacienți la secțiile de Terapie Intensivă, potrivit estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Acesta este cel mai negru scenariu - a subliniat medicul epidemiolog Adriana Pistol, care pledează pentru purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, în orice loc în care se află un număr ridicat de persoane.

Motivul pentru care persoanele vaccinate nu intră în carantină. Specialiștii recomandă purtarea măștii și în spațiile deschise

Ea a explicat și motivul pentru care nu se impune carantinarea persoanelor vaccinate, chiar dacă au intrat în contact cu o alta infectată. „Pericolul ca să ia virusul și să şi-l transmită, deci virusul să se multiplice în organismul unei persoane vaccinate, este mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul de cazuri care apar la persoanele vaccinate este undeva sub 10%. Deci, pe de-o parte şansa ca să aibă virusul viu și să îl transmită mai departe este mică. Capacitatea virusului de a se înmulți într-o cantitate suficientă încât să fie răspândit este mică, pentru că este blocată de anticorpii prezenți în organism, de aceea vindecarea de virus se face într-o perioadă mult mai scurtă față de persoanele nevaccinate.

Nu renunțăm la a recomanda, chiar dacă suntem vaccinați, să purtăm mască și pentru noi, și pentru ceilalți”, a spus medicul epidemiolog Adriana Pistol.

Până vineri, 24 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.180.097 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 514 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.093.151 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.116 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 136 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.