Specialiștii critică voucherele Guvernului. Care este marea nemulțumire legată de aceste gratuități

Specialiștii critică voucherele Guvernului. Care este marea nemulțumire legată de aceste gratuități Sursa foto: arhiva EVZ

Ideea acordării voucherelor este una bună, însă sumele sunt mult prea mici spun analiștii economici. Ei susțin că măsura este una discriminatorie deoarece suma este de cinci ori mai mică decât cea primită zilnic de bugetari.

Specialiștii în finanțe spun că acordarea de sprijin persoanelor vulnerabile este o idee bună a Guvernului, doar că suma este foarte mică și nu va schimba mare lucru.

Executivul a anunțat că are în vedere acordarea de vouchere de 50 de euro odată la două luni familiilor cu venituri mici, dar și tichete de 30 de euro timp de șase luni elevilor care provin din familii modeste.

„Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România? Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-ar putea să fie prea puţin pentru nevoile populaţiei în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut spectaculos în ultimele zile“, a declarat analistul Asrian Negrescu la Antena 3.

De cinci ori mai puțin ca bugetarii

Specialistul spune că este și o discriminare deoarece bugetarii primesc tichete de masă de 20,9 lei pe zi. „Este o discriminare. De ce oamenilor săraci le punem patru lei ca ajutor, iar bugetarilor, adică 1,2 milioane de români, primesc tichete de masă de 20,9 lei pe zi.

De la 20 de lei un tichet de masă la 4 lei e o diferenţă cam de la cer la pământ, din punctul meu de vedere. Sunt aproape 2,5 milioane de pensionari care au pensii până în 1200 de lei”, a mai spus Adrian Negrescu.

Cine va beneficia de vouchere

Primul tip de voucher este acordat persoanelor cu venituri mici și va avea avea o valoare de 50 de euro (aproximativ 250 de lei). Acesta ar urma să fie acordat la fiecare două luni, până la finalul anului 2022.

Va putea fi utilizat doar pentru a achiziționa alimente de bază. Impactul bugetar pentru acest an al acestor vouchere va fi de circa 690 de milioane de euro adică circa 0,27% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cel de-al doilea tip de voucher despre care discută Guvernul ar urma să fie acordat elevilor care provin din familii cu venituri mici. Valoarea acestuia ar fi de 30 de euro (aproximativ 150 lei) și va fi acordat timp de șapte luni, până la finalul anului, excepție făcând lunile iulie și august. Va putea fi folosit în mai multe scopuri. Beneficiarii pot achiziționa atât alimente, cât și rechizite sau haine. Impactul estimat al măsurii este de circa 32 de milioane de lei până la finalul anului.