Comitetul de coordonare a vaccinării (CNCAV) a anunțat, luni, că vaccinarea este eficientă împotriva variantelor SARS-CoV-2 care provocă îngrijorare la nivel international, respectiv variantele indiană şi britanică.
După ambele doze, vaccinul Pfizer previne în proporţie de 96% spitalizarea, în cazul tulpinii indiene, şi în proporţie de 95% în cazul tupinii britanice.
Pfizer și AstraZeneca, bune indiferent de tulpină
„Conform studiilor de până acum din Marea Britanie privind prevenţia spitalizării, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech şi Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente împotriva tulpinilor „Indiană” şi „Britanică” a SARS-CoV-2”, a transmis, luni, CNCAV.
Sursa citată precizează, citând date din studii realizate în Marea Britanie, că:
• Eficacitatea după administrarea regimului complet rămâne foarte ridicată împotriva spitalizării, indiferent de tulpină;
• Eficacitatea împotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, după administrarea regimului complet, este similară între tulpini, pe tulpina “Indiană” B.1.617.2 fiind uşor mai scăzută;
• Eficacitatea după administrarea dozei 1 este relativ scăzută comparativ cu cea după regim complet de administrare, în special pe tulpina “Indiană” B.1.617.2.
„Rămâne foarte important: efectuarea rapelului pentru maximizarea protecţiei şi păstrarea măsurilor de distanţare socială, purtarea măştii în zone aglomerate şi celelalte reguli în vigoare”, au mai transmis autorităţile.
Eficacitate sporita la vaccinul Pfizer
Astfel, vacinul Pfizer previne, după efectuarea ambelor doze, în proporţie de 96% spitalizarea, în cazul tulpinii indiene, şi în proporţie de 95% în cazul tupinii britanice. Acelaşi vaccin revise, tot după realizarea schemei complete, în proporţie de 88% infecţia simptomatică cu tulpina indiană şi în proporţie de 93% pe cea britanică.
Potrivit datelor studiului, riscul creşte considerabil în cazul în care se face doar prima doză de vaccin, scrie news.ro.
Şi serul produs de AstraZeneca este eficient, dar în proporții ceva mai mici.
Tulpina indiană Delta are capacitatea de a deveni dominantă în România, iar la nivel global OMS estimează că aceasta va provoca 90% dintre cazurile de COVID-19, până la finalul lunii august, a avertizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În țara noastră s-au înregistrat 44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană.
În România s-a înregistrat un deces cauzat de infectarea cu tulpina Delta.