Nu beți apa dintr-o sticlă de plastic care a stat la soare chiar dacă ulterior s-a răcit din nou. Sticlele obișnuite de plastic sunt facute din tereftalat de polietilenă sau PET care, atunci când este încălzit, eliberează substanțe chimice ca antimoniu și bisfenol A (BPA).
De ce nu este recomandat să consumăm apa care a fost ţinută în căldură
Potrivit specialiștilor, la temperaturi mari, recipientele din plastic elimină o substanță toxică numită BISFENOL A, care ajunge în apă și, ulterior, în organism. La fel se întâmplă și cu ftalații: acționează ca un distructor hormonal, scăzând fertilitalea. Efectele cele mai întâlnite sunt apariția pubertatii precoce la copii, obezitatea, dar și riscul de cancer de san, la femei.
Atenție și la alte băuturi ambalate în plastic: cafea, sucuri, lapte
Medicii mai spun că la temperaturi foarte înalte, particulele nocive din plastic se descompun şi se transferă în apă. Iar efectele apar în ani, de la simple dereglări hormonale pana la diverse tipuri de cancer.
Mai mult, nu este recomandat ca PET-urile să fie refolosite după ce sunt golite de conţinutul iniţial. Impactul ambalajelor din PET asupra sănătății este legat de eliberarea de substanţe chimice, cancerigene, mai ales sub influenţa căldurii. Cu atât mai mult nu e recomandat să fie reutilizate întrucât acestea, datorită structurii materialului, nu pot pot fi curăţate bine de conţinutul iniţial, deja degradat, mai avertizează specialiştii.