Specialiști ROMÂNI, la cel mai mare EXERCIȚIU CIBERNETIC organizat vreodată de NATO
- Simona Mătieș
- 20 noiembrie 2014, 19:26
NATO desfășoară în aceste zile cel mai mare exercițiu multinațional de apărare cibernetică organizat vreodată de Alianță. Cele trei zile de antrenament testează capacitatea Alianței de a-și apăra rețelele de diversele pericole care există când operează în acest domeniu.
„Acest exercițiu va testa sistemele noastre, pentru a ne asigura că NATO este la curent și se pregătește pentru orice provocare, iar expertiza și aptitudinile specialiștilor noștri sunt suficient de bune pentru a atinge acest obiectiv”, a spus ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, potrivit unui comunicat al Alianței Nord-Atlantice.
„Printre prioritățile subliniate în politica NATO privind apărarea cibernetică, susținută la summitul din Țara Galilor, se află pregătirea și exercițiile”, a explicat el.
La exercițiu participă 670 de experți tehnici, guvernamentali și cibernetici, care operează din zeci de locuri din națiunile membre și partenere NATO.
Pentru prima oară, reprezentanți ai mediului academic și ai industriei au fost invitați ca observatori, conform sursei citate.
Scopul exercițiului este să testeze rapiditatea partajării informațiilor legate de incidente cibernetice. Exercițiul va testa, de asemenea, abilitatea națiunilor participante de a coordona o acțiune de apărare împotriva unor incidente de acest gen care implică o misiune a NATO.
„O amenințare în mediul virtual nu este doar un potențial risc, ci este o realitate de zi cu zi”, a declarat Ducaru. „Conflictele pot fi virtuale, dar au consecințe care sunt reale și distructive”, a precizat el.
La summitul NATO din Țara Galilor, aliații au căzut de acord ca atacurile cibernetice pot ajunge la un nivel îngrijorător pentru prosperitatea, securitatea și stabilitatea națională și euro-atlantică. Impactul acestora poate fi la fel de dăunător societăților moderne, ca și un atac convențional. Liderii NATO au mai afirmat că apărarea cibernetică este parte a apărării colective a NATO.
„Specialiștii români au avut un rol particular în elaborarea scenariului și a mediului virtual pentru acest exercițiu complex și se află în prezent în Estonia, fiind implicați - alături de aliați - în derularea exercițiului", a declarat, pentru HotNews, Sorin Ducaru.
Fond de Sprijin pentru Ucraina
În contextul evenimentelor generate de tensionarea relațiilor ruso-ucrainene și pe fondul necesității Alianței Nord-Atlantice de a-și întări granița de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut și ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei, informează SRI.
Potrivit sursei citate, expertiza pe care o are Serviciul Român de Informații în domeniul securității cibernetice - apreciată atât în proiecte desfășurate în țara noastră, cât și în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuții la crearea de platforme specifice și prin participarea activă la exerciții precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de națiune-lider, la acest Fond.
Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie a.c.), România și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.
Această calitate presupune definirea, de către specialiştii naţionali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerințelor tehnice și a arhitecturii unui sistem de protecție a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenințărilor cibernetice.
De asemenea, o altă sarcină a naţiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca și contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, națiunea-lider va asigura managementul de proiect și instruirea specialiștilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului.
Având în vedere evoluţiile de securitate în domeniu, România, prin instituţiile abilitate, acordă o atenţie deosebită prevenirii şi contracarării ameninţărilor la adresa sa şi a aliaţilor săi, precizează SRI.