Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?

Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?

Ambiția reînnoită afișată de Statele Unite începe să dea roade: investițiile publice sunt în creștere (bugetul NASA a crescut cu 2 miliarde de dolari în 2018 și din nou în 2019) și proiectele misiunii lunare în programul Artemis demonstrează acest interes crescut.

Ambițiile sunt la fel de puternice și de partea chineză și fac parte și ele din proiectul „noua rută a mătăsii”.

Până în prezent, Europa s-a bucurat de un adevărat leadership în sectorul spațial. Însă, în fața schimbărilor din sector, este încă în cursă?

Europa a reușit să se impună cu succes în mai multe segmente cheie din New Space.

Într-un discurs rostit la 22 ianuarie, Thierry Breton, comisarul european pentru politica spațială, și-a reafirmat dorința de a face din spațiu o prioritate europeană: „Spațiul se află la intersecția leadership-ului tehnologic , a strategiei industriale și a considerațiilor geostrategice. Acesta este motivul pentru care, în calitate de nou comisar spațial european, puteți conta pe mine pentru a avansa un ambițios program spațial european”. Reunind industria de apărare și industria spațială în aceeași direcție generală, Uniunea Europeană a luat în considerare în cele din urmă dimensiunea strategică a sectorului spațial.

Trei programe dezvoltate de Uniunea Europeană atestă importanța spațiului pentru Europa.

Primul este programul GOVSATCOM. Lansat de Comisia Europeană în decembrie 2013, acest sistem ar trebui să permită comunicările guvernamentale prin satelit începând cu acest an și să garanteze securitatea serviciilor de comunicații pentru organizații și operatori considerați strategici pentru UE.

Dezvoltarea sa este în curs, dar rămâne dependentă de resursele care îi vor fi alocate în viitorul buget al Uniunii.

Al doilea este programul GALILEO. Este un sistem de poziționare prin satelit (radionavigație) dezvoltat de Uniunea Europeană și una dintre principalele sale realizări. Cu toate acestea, un eșec din iulie 2019 a dezvăluit că sistemul era încă în faza de „învățare”.

Al treilea este programul COPERNICUS. Acest sistem de observare a pământului este un succes științific incontestabil, în special pentru studiul schimbărilor climatice. Oferă Europei o adevărată putere de persuasiune în relațiile internaționale, fapt dovedit de acoperirea incendiilor care au distrus Siberia și Amazon în vara anului 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News