Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit, în multe spaţii de joacă, nereguli grave, care-i pun în pericol pe cei mici.
Tobogane rupte, leagăne neîn treţinute şi neverificate şi bău tu ri alcoolice oferite drept premii celor mici. Acestea sunt doar câteva dintre ne regulile des coperite de inspectorii de la Protecţia Consu matorului în timpul controalelor făcute recent în parcurile de distracţii şi locurile de joacă pentru copii din toată ţara. Controalele s-au lăsat cu amenzi totalizând 120.000 de lei şi cu suspendarea activităţii pentru 42 de agenţi economici. Învăţaţi de mici cu alcoolul
Astfel, într-un loc de joacă din judeţul Bistriţa, inspectorii de la A utoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au găsit un tobogan de 3,5 metri, rupt „în zona de alunecare”, în care copiii aveau toate şansele să-şi frângă gâtul pentru că nu era vreun panou de avertizare.
În acelaşi judeţ, controalele au scos la iveală şi faptul că leagănele din unele spaţii de joacă nu erau verificate şi între ţinute corespunzător, iar ad minis traţia locală nu avea personal calificat pentru a urmări modul în ca re acestea sunt folosite. În Dolj şi Prahova, unele spaţii de joacă nu aveau nici panouri de avertizare, nici date despre admi nistratorul locului şi nici afişaj cu telefoane de ur genţă în caz de accidente.
În privinţa judeţului Gorj, cele mai multe nereguli au fost descoperite în parcurile de distracţii, unde organizatorii diverselor jocuri au fost surprinşi oferind băuturi alcoolice drept premii, fără să atragă atenţia că participarea minorilor este interzisă. De altfel, în unele cazuri, nici nu existau premii special destinate copiilor, chiar dacă la concurs participau şi cei mici. Alte nereguli au fost legate de faptul că tarifele practicate nu erau afişate, iar perimetrul de joacă nu era îngrădit pentru a evita accidentările cu leagănele în mişcare. Primăriile, răspunzătoare în caz de accidente
Cei care au avut de suferit din cauza echipamentelor defecte trebuie să ştie că răspunzători sunt administratorii spaţiilor de joacă, în cele mai multe cazuri - autorităţile locale. „Tot primăriile ar trebui să verifice cum sunt montate şi întreţinute aparatele de joacă, dar şi certificarea lor. În cazul locurilor de joacă amenjate de primării, certificarea leagănelor sau a toboganelor este însă un subiect controversat, pentru că nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea în cazul accidentelor”, susţin reprezen tanţii ANPC. Aceştia arată că certificarea trebuie făcută de ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor de Ridicat). Însă, reprezentanţii ISCIR spun că importatorii nu mai trec de mult pe la ei, având nevoie doar de certificări europene. (A contribuit Andreea Ciupercă)