Spania se pregătește să își deschidă granițele, cu măsuri speciale de control al turiștilor, care vor intra în vigoare începând de miercuri, informează Rador.
Spania produce deocamdată vaccinuri veterinare, dar pandemia a obligat autoritățile să aloce fonduri speciale pentru cercetare și pentru producție de vaccinuri umane. Ministrul Științei, Pedro Duque, a anunțat astăzi că cel puțin un candidat la vaccin are șanse de reușită.
„Avem 12 proiecte cu fonduri publice. Cinci grupuri din cele douăsprezece au terminat faza de cercetare și încep testările preclinice pe animale, unul din ele a încheiat deja prima fază și avem mari speranțe. S-a testat pe virus real și s-a creat imunitatea, este deja într-o etapă foarte avansată. În același timp finanțăm transformarea și adaptarea fabricilor de vaccinuri veterinare pentru producția națională de vaccinuri umane, este o consecință pozitivă în proiectele pe care le finanțăm”, a spus Pedro Duque.
Spania încearcă, în paralel, să obţină atragerea producţiei de vaccinuri străine pe plan local și dorește ca Uniunea Europeană să își asume negocierile cu fabricanții de vaccinuri, astfel încât toate statele membre să aibă acces la vaccin în condiții egale, în funcție de populație și necesități. Spania a raportat în ultimele 24 de ore 9 decese și 99 de cazuri de COVID-19.
Este una din țările cu cele mai multe decese din lume și a avut economia blocată timp de patru luni. Turismul, unul din domeniile cele mai importante, ar putea fi revigorat odată cu deschiderea frontierelor, începând de mâine, dar numai pentru o listă scurtă de 15 țări.
Pentru controalele din aeroporturi guvernul a înființat un departament special de sănătate externă, care supraveghează intrarea turiştilor la frontiere. Obiectivul este evitarea importării de cazuri de COVID-19. Operativ din 21 iunie, departamentul va fi întărit acum pentru un număr mai mare de pasageri. Se lucrează și la digitalizarea formularului de sănătate pentru turiști, obligatoriu, care se va completa prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil.
Deocamdată personalul este compus din 150 de medici şi asistenți, care lucrează în toate aeroporturile, dar în următoarele zile numărul profesioniștilor va ajunge la peste 1.000. În cele 46 de raporturi spaniole temperatura se controlează cu ajutorul camerelor cu viziune termică, şi mai există o explorare vizuală.
Nu se prevede testarea vizitatorilor, dar acest triplu control permite identificarea cazurilor suspecte, care pot fi evaluate clinic și epidemiologic, spun autoritățile de la Madrid. Pentru prima zi cu granițele deschise se calculează decolarea şi aterizarea a aproximativ 1.500 de zboruri, cele mai multe în aeroporturile din Madrid, Barcelona și Palma de Mallorca.
Să reamintim că, astăzi, Consiliul Uniunii Europene a adoptat recomandarea privind ridicarea graduală a restricțiilor asupra călătoriilor non esențiale dinspre state terțe, fiind elaborată o listă cu 14 țări din care vor fi permise începând de mâine călătoriile către blocul comunitar.
Ţările considerate sigure sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay. Lista țărilor va fi actualizată la fiecare 15 zile. Deocamdată, Statele Unite nu au prins prima listă de acces în Uniunea Europeană, potrivit Radio România Actualități