Spania. Răscoala sclavilor români! Cum s-a încheiat „Operațiunea Dracu”

Spania. Răscoala sclavilor români! Cum s-a încheiat „Operațiunea Dracu”

„Operación Dracu” este numele dat de Garda Civilă din Spanie unei ample operațiuni de prindere a trei indivizi din România ce țineau în sclavie 13 oameni.

Este vorba despre doi bărbați și o femeie, de 31, 36 și,respectiv, 39 de ani, rude între ei. Traficanții de persoane au fost reținuți în Puerto de Mazarrón, provincia Murcia, cu acuzația de constituire de grup infracțional și trafic de ființe umane în scopul exploatării muncii.

Cei trei recrutau români și le ofereau casă și masă, însușindu-și în schimb salariile lor, a anunțat Garda Civilă.

„Operațiunea Dracu”, așa cum a fost numită de Garda Civilă, a destructurat organizația și a confiscat 2.500 de euro, bijuterii, un automobil de lux, precum și documentele personale și cardurile bancare ale victimelor.

Ancheta a început în iulie, când 13 cetățeni români ajunși în orașul Puerto de Mazarrón au denunțat Gărzii Civile situația de semi-sclavie în care trăiau, după ce s-au mutat din alte provincii spaniole în Regiunea Murcia.

Cele 13 victime au relatat că au fost ademenite de un compatriot din Murcia cu o ofertă de locuri de muncă și cazare într-o localitate din regiune. După ce le-a oferit locuri de muncă în companii agricole din Mazarrón, intermediarul și-a însușit salariile oamenilor și îi teroriza cu amenințări și agresiuni fizice. Situație a devenit și mai gravă cu timpul, până la lipsa de alimente și bunuri esențiale.

Anchetatorii din Benemérita au ajuns, în anchetă, la un clan familial format dintr-un cuplu și cumnatul unuia dintre soți. Când presupusul lider al clanului a plecat până în România, victimele au sesizat Garda Civilă.

Din cercetările a rezultat că cele 13 victime aveau conturi curente la băncile din zonă, dar adresa poștală furnizată coincidea cu adresa principalului suspect. Cardurile au ajuns direct la liderul clanului, care și-a însușit banii.

La sosire, victimele erau adăpostite în locuințe ocupate anterior de membrii clanului. Apoi, pretextând că se ocupă de contractele de muncă, membrii clanului le-au cerut actele personale, cu care au deschis conturilor bancare pentru a le încasa salariile.

Victimele era în permanență amenințate și agresate de un membru al bandei, care se prezenta ca șef de echipă și responsabil de muncitori, astfel încât angajatorii spanioli nu cunoșteau adevărata situație a lucrătorilor.

Cei trei arestați au fost puși la dispoziția Curții de Instrucție numărul 4 din Totana (Murcia). Ancheta rămâne deschisă, pentru a se descoperi dacă există și alte victime, potrivit ziarulromanesc.es.

Ne puteți urmări și pe Google News