Ministerul Sănătăţii a raportat până aseară  9.191 de persoane infectate diagnosticate și 309 de morți, dar cele mai recente date arată că sunt deja 342. Ministerul prevede că epidemia va crește în următoarele 10 zile.

După recomandări și măsuri luate doar de autoritățile locale, în cele din urmă criza generată de coronavirus a obligat Guvernul Spaniei să decreteze o așa numită stare de  urgenţă care să-i permită să ia măsuri speciale pentru a putea împiedica răspândirea virusului.

Începând de duminică au fost închise școlile, barurile, restaurantele, cinematografele, toate magazinele care nu au de-a face cu distribuirea alimentelor și au fost suspendate toate spectacolele, concertele, competițiile sportive și orice alt fel de activități și reuniuni publice.

Populația Spaniei este obligată să rămână închisă în casă timp de 15 zile

Ce înseamnă asta? Nu se poate ieși decât pentru a cumpăra medicamente, alimente, a merge la medic sau la muncă după caz. Încălcarea acestor măsuri poate fi sancționată cu amenzi care pot ajunge la 30.000 de euro sau închisoare.

Toate unitățile sanitare private au fost puse sub comanda Ministerului Sănătății iar hotelurile vor fi transformate în spitale pentru a putea face față avalanșei de bolnavi.

Astăzi va avea loc un alt important consiliu de miniștri în care se va fi aprobat un pachet de măsuri care ar trebui să amelioreze consecințele socio-economice generate până acum de Covid-19.

Potrvit ultimului raport: al treilea mort este în Granada. O a treia persoană de 84 de ani și cu patologii anterioare a murit la Spitalul Virgen de las Nieves, ca urmare a Covid-19. În acest moment, nu se cunosc detalii suplimentare despre decedat.

Președintele Insulelor Baleare afirmă, îngrijorat, că mai sunt încă 25.000 de turiști pe insule, în ciuda decretului privind starea de urgenţă și a cererii repetate din partea guvernului regional pentru vizitatorii de a se întoarce la locurile lor de origine, notează elpais.