Papa Benedict al XVI-lea a sfinţit azi catedrala Sagrada Familia, simbolul Barcelonei şi al valorilor tradiţionale ale familiei catolice, în vreme ce a atacat avortul şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, permise în ultimii ani de o Spanie tot mai liberală şi mai desprinsă de Biserică.
În faţa a mii de oameni veniţi să asiste la evenimentul din capitala Cataloniei, Benedict a binecuvântat apa cu care a stropit mai apoi altarul uriaşei catedrale, opera arhitectului Antoni Gaudi. Clădirea, care nu a mai fost folosită până acum ca biserică, a putut găzdui astfel oficierea primei slujbe. Construcţia clădirii, principală atracţie turistică a Barcelonei, a început în 1882, iar un final al proiectului este întrevăzut pentru anul 2026. Arhitectul-şef al lucrărilor, scrie BBC, şi-a exprimat azi speranţa că vizita papei va oferi un impuls pentru o finalizare mai rapidă a proiectului.
Suveranul pontif a folosit momentul pentru a avertiza că problema familiei, celulă de bază a societăţii, este foarte gravă în prezent şi a criticat destul de clar politica permisivă a Spaniei privind avorturile şi căsătoria între persoane de acelaşi sex. "Societatea s-a schimbat, au apărut multe progrese, însă acelaşi lucru trebuie să se petreacă şi cu cele morale - aşa cum sunt atenţia, apărarea şi ajutorul dat familiei, şi uniunii dintre femeie şi bărbat", a spus Papa.
El a mai remarcat faptul că bărbatul şi femeia care formează o familie trebuie apăraţi de stat - acelaşi care trebuie să apere viaţa celor nenăscuţi. "De aceea, Biserica se opune tuturor formelor prin care se atacă viaţa", a adăugat Benedict, potrivit Agerpres.
Sărutul de protest
Cu numai o zi mai devreme, la Santiago de Compostella, Benedict denunţase "anticlericalismul agresiv" din Spania, asemănător cu cel întâlnit în anii 1930. A fost o referire la perioada războiului civil spaniol, cînd mii de oameni ai clerului au fost ucişi şi multe bierici incendiate.
Criticile privind "anticlericalismul agresiv" vizează politicile liberale ale guvernului socialist condus de actualul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a introdus legi ce permit căsătoriile între homosexuali şi simplifică procedurile care permit accesul la divorţ şi la întreruperea de sarcină.
În Catedrală, la slujbă, s-au aflat Regii Spaniei, vicepremierul spaniol Ramon Jauregui, precum şi şeful executivului local catalan, José Montilla, preşedintele Congresului Deputaţilor, José Bono, preşedintele legislativului local catalan, Ernest Benach şi ambasadorul Spaniei la Sfântul Scaun, Francisco Vázquez, potrivit Agerpres.
În piaţa Catedralei, înţesată de credincioşi, a avut loc şi o contra-mişcare: aproximativ 100 de activişti homosexuali s-au sărutat la trecerea papamobilului spre lăcaşul de cult. Jordi Petit, unul din liderii comunităţii gay din Catalonia, a explicat pentru agenţia EFE că măsura de protest a fost cauzată de faptul că "ierarhia ecleziastică atacă de mulţi ani drepturile de bază ale omului".