Legea care îți șterge datoriile la bănci. Doi români au fost iertați de un credit de 35.000 de euro

Sursa foto: Arhiva EVZ

Spania. Un cuplu de români din diaspora spaniolă a fost exonerat de o datorie de 35.000 de euro, acumulată la mai multe unități bancare. Ștergerea datoriei a fost posibilă ca urmare a unui act normativ intitulat „Legea celei de-a doua șanse” menită să ajute persoanele fizice care se confruntă cu probleme financiare grave.

Doi români din Spania au fost iertați de o datorie de 35.000 de euro

Anterior perioadei pandemice, cuplul de români stabiliți în Spania a avut locuri de muncă stabile. Cu salarii suficient de mari încât să le acopere cheltuielile necesare. Însă odată cu pandemia care a oprit Planeta în loc au apărut și problemele financiare pentru cuplul de români. Unul dintre ei a rămas fără slujbă, iar pentru al doilea, angajatorul i-a redus norma de lucru.

Cu veniturile drastic diminuate, familia a fost copleșită în scurt timp de greutățile financiare. Motiv pentru care au fost nevoiți să contracteze credite de la mai multe unități bancare din Spania. Credite care au venit la pachet cu dobânzi extraordinare.

Datorii. Sursa foto: EVZ

Copleștiți de datorii în scurt timp

În lipsa unei alternative pentru a-și plăti datoriile românii au înștiințat instanța despre situația lor financiară. Ulterior, a început procedura de pre-faliment, o procedură care suspendă pe termen scurt toate plățile și ridică măsura popririi.

Cu cererea de insolvență în mână, cuplul român s-a îndreptat către Tribunalul Comercial Pamplona, Spania, care a confirmat situația financiară precară și lipsa bunurilor care să acopere datoriile. Mai departe, avocații celor doi români au depus o cerere pentru ștergerea totală a obligațiilor financiare.

Legea „A doua șansă”, un colac de salvare pentru persoanele din Spania

Pe 8 iulie 2024, instanța a emis o rezoluție definitivă prin care a decis exonerarea datoriilor nesatisfăcute. Astfel, familia a fost scutită de la plata datoriei de 35.000 de euro către creditorii Vivus, Santander, Caixabank și Cofidis. Mai mult decât atât, băncile amintite nu-i pot raporta în biroul de credite. Legea „A doua șansă” reprezintă un colac de salvare pentru persoanele aflate în pragul falimentului.