Spania, ferma de marijuana a Europei

Sursa: Arhiva EVZ

Cu 25 de milioane de consumatori, canabisul este cel mai consumat drog din Europa, un comerț în valoare de aproximativ 11,6 miliarde de euro în 2019, potrivit estimărilor Europol.

Este încă noapte când poliția spaniolă intră într-un pavilion aflat într-o suburbie a Barcelonei.

La subsol, sub o lumină galbenă intensă, cresc sute de plante de canabis, o „fermă” ilegală ca multe altele din Spania.

Poarta de intrare, de decenii, pentru hașișul marocan către Europa, Spania a devenit o țară producătoare de canabis, atrăgând organizații criminale din întreaga Europă.

Între 2014 și 2018, confiscările de plante de marijuana au crescut de patru ori în Spania, potrivit Ministerului de Interne.

Și această țară reprezintă o treime din confiscările din Uniunea Europeană, potrivit ultimului raport european privind drogurile, publicat în 2019.

La granița cu Franța, Catalonia (nord-est) a devenit „ferma de canabis a Europei”, potrivit lui Ramon Chacon, adjunctul pentru investigațiile penale ale poliției regionale catalane.

Totul a început în urmă cu zece ani, când organizațiile care distribuiau hașiș marocan pe coasta mediteraneană spaniolă, care aveau deja infrastructuri și contacte solide, „și-au dat seama că câștigau mai mulți bani din marijuana” , a spus Ramon Chacon.

Cu 25 de milioane de consumatori, canabisul este cel mai consumat drog din Europa, un comerț în valoare de aproximativ 11,6 miliarde de euro în 2019, potrivit estimărilor Europol.

O pădure de iarbă

În prima săptămână a lunii octombrie, trei operațiuni ale poliției împotriva producției ilegale de canabis au fost efectuate în Catalonia.

Una dintre aceste operațiuni, la care AFP a putut asista, a condus la confiscarea a 1.500 de plante și a dus la arestarea a patru persoane în San Esteban Sasroviras, la 25 km de Barcelona.

Înainte de a pătrunde în această „fermă” ilegală, polițiștii, echipați cu veste antiglonț și puști de asalt, avansau în tăcere spre case mici izolate.

Adesea neocupate după criza financiară din 2008, aceste case sunt închiriate sau folosite de grupuri mafiote care înființează acolo plantații care pot avea un randament de patru ori mai mare decât o plantație în aer liber.

Într-un subsol imens, luminat de reflectoare galbene puternice, sute de răsaduri înghesuite împreună ating o înălțime de un metru. În ciuda ventilatoarelor, aerul este încărcat de umiditate, ca într-o pădure care emană mirosul înțepător al canabisului.

Cu patru recolte anuale, traficanții sperau să revândă producția lor la un preț între 200.000 și 400.000 de euro pe piața europeană, potrivit poliției.

În Spania, un gram de „iarbă” se vinde cu 5 euro, dar în medie în Europa prețul este mai mare, chiar de trei sau șase ori mai mult în unele țări nordice, scrie Le Point.

Aceste profituri grase atrag în Spania „grupări străine organizate  multinaționale care creează acolo facilități mari de producție pentru a satisface cererea din țările lor”, explică Jan Op Gen Oorth, purtătorul de cuvânt al Europol.

Grupări engleze, elvețiene, sârbe, poloneze sau franceze sunt tentate de costurile reduse și de legislația spaniolă cu ale sale „zonele gri”, explică Ramon Chacon.

Comerțul și consumul public de canabis sunt interzise în Spania, dar este permisă producția pentru consum personal.

Legislație care a permis crearea de asociații de consumatori fără statut juridic care produc canabis pentru membrii lor.

Clanuri, traficanți, arme, sclavi

Având ca rezultat, estimează Ramon Chacon, o banalizare a canabisului și a „tentaculelor” traficului de droguri care ajung la „toate straturile societății”, inclusiv prin corupția poliției și a politicienilor.

Explozia producției ilegale a avut ca rezultat ciocniri între clanuri, trafic de arme și trafic de persoane cu migranți înrobiți în anumite ferme.

În Catalonia, luna trecută au fost înregistrate trei omucideri legate de traficul de canabis.

„Începe să devină obișnuit”, a spus Ramon Chacon, care se teme că violența va crește și mai mult în viitor.

Pentru moment, „toată lumea câștigă bani fără prea multă concurență între clanuri”, dar „vom ajunge să avem mai multe tensiuni între grupuri și o luptă pentru teritoriu mai complicată”, avertizează el.