Spania este îngenuncheată de virusul ucigaș. A trecut pe primul loc în Europa la numărul de persoane infectate

epa08333845 A handout photo made available by the Madrid Regional Presidency of paramedics taking care of a coronavirus patient at the temporary field hospital set at Ifema convention and exhibition centre in Madrid, Spain, 31 March 2020. Spaniards face the 17th consecutive day of mandatory home confinement in a bid to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/MADRID REGIONAL PRESIDENCY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că Spania a depășit Italia la numărul de cazuri de contaminare cu coronavirus confirmate.

Spania este una din ţările cele mai afectate de epidemie din lume.

Astfel, totalul de infectări a ajuns în Spania la 130.759, cu aproximativ 1800 mai multe decât în Italia. Schimbarea în statisticile epidemiei de COVID-19 a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute: Spania a trecut pe primul loc în Europa şi pe al doilea în lume, după Statele Unite.

Italia rămâne însă ţara cu cele mai multe decese provocate de coronavirus pe plan mondial: 15.889; dintre ţările europene, urmează Spania cu 13.055, Franţa cu 8078 şi Regatul Unit cu 4934, conform ECDC.

Deşi este pe locul al treilea în Europa ca număr de infecţii confirmate, Germania are un bilanţ mai puţin grav al deceselor - 1434. Universitatea americană Johns Hopkins estimează că numărul de infectări în Germania a depăşit 100.000.

În Spania are însă loc şi o evoluţie încurajatoare: numărul de cazuri noi continuă să scadă, a informat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat sub 4300 de infectări, cel mai mic total zilnic din 22 martie; ca urmare, datele naţionale au ajuns la un total general de aproximativ 135.000 de cazuri de la începutul epidemiei. Bilanţul de luni, de 637 de morţi, este cel mai redus din 24 martie.

Potrivit datelor furnizate de către Maria Jose Sierra purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Urgenţe Sanitare (CCAES), rata de creştere a numărului de infectări este acum în jur de 3%, în scădere de la 5% cu o zi în urmă, fiind cea mai redusă rată de la începutul crizei în Spania, când se înregistrau creşteri zilnice de până la 22%.

Ca urmare, a scăzut presiunea asupra spitalelor şi a unităţilor de terapie intensivă, a arătat Sierra. În ultimele 24 de ore au fost externaţi 2300 de pacienţi vindecaţi; totalul cazurilor încheiate prin recuperarea bolnavilor a ajuns la peste 40.000.

Sâmbătă, premierul Pedro Sanchez a decis prelungirea stării de urgenţă, inclusiv a restricţiilor de circulaţie, până în 26 aprilie.

Parlamentul urmează să voteze măsura joi, potrivit agerpres.ro