Spălatul rufelor în zi de duminică este considerat un mare păcat de mulți credincioși. De altfel, preoții îi îndeamnă pe aceștia să evite treburile gospodărești în această zi a săptămânii. Părintele Vasile Ioana a vorbit despre această rânduială bisericească și a explicat în ce condiții pot fi spălate hainele duminica.
Părintele Vasile Ioana, despre spălatul hainelor duminica. Este sau nu un păcat
Conform învățăturii ortodoxe, cea de a șaptea zi a săptămânii este destinată lui Dumnezeu. Astfel, în prima parte a zilei, credincioșii sunt chemați la Sfânta Liturghie și la respectarea îndatoririlor creștinești.
De asemenea, în această zi de odihnă și rugăciune, credincioșii sunt îndemnați să nu facă activități gospodărești. Spălatul sau călcatul hainelor, cusutul sau muncile câmpului sunt activități care ar trebui îndeplinite în restul zilelor săptămânii, spun slujitorii bisericii.
De ce poți spăla haine după ora 19:00
Părintele Vasile Ioana a vorbit despre această rânduială, menționând că anumite treburi casnice pot fi făcute și în zi de duminică, însă după ora 19:00.
Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile (...). Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală (...). Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd”, a explicat preotul în ntr-o emisiune tv.
De asemenea, pregătirea mesei și curățarea veselei după masă sunt activități pe care credincioșii le pot îndeplini duminica, mai spune cunoscutul slujitor al Bisericii Ortodoxe.
„Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag, o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamna comuniune cu prieteni”, a mai spus acesta.
Părintele Vasile Ioana, despre superstițiile din popor
Potrivit preotului, credincioșii trebuie să respecte aceeași rânduială și în zilele de sărbătoare. În plus, acesta a vorbit și despre numeroasele superstiții legate de această zi a săptămânii. Una dintre ele este legată de igiena corporală.
„Nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica”, a încheiat părintele.