Şefa Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, Mihaela Elena Udrea, a fost filmată de procurori când primea plicuri cu atenții de la patroni sau administratori de firmă din domeniul farmaceutic. Directoarea a fost arestată la sfârşitul săptămânii trecute.

Principalele probe împotriva acesteia sunt interceptări audio- video realizate în biroul ei şi declarațiile de recunoaștere făcute de cei care i-au dat plicurile – și care au calitatea de suspecți la DNA. Potrivit unor surse judiciare, camerele din Ministerul Sănăţii erau montate cu mandat de la judecători într-o altă anchetă a DNA, care vizează modul de stabilire a prețului medicamentelor în România.

Crema din Olanda

16 aprilie 2015. Isac Costel, care are calitatea de suspect în dosar, a fost filmat când dădea un plic Mihaelei Ela Udrea (foto), pentru a facilita obţinerea unei autorizaţii pentru funcţionarea unui punct farmaceutic rural.

27 august 2015. În ziua flagrantului, Isac i-a dat cadou o cremă, pe care o cumpărase anterior din Olanda, și care costase în jur de 60-70 de euro).

„I-am spus că este doar o «atenție», pentru că fusese drăguță”

27 august 2015. Liliana Valentina Sgîrcitu a fost filmată când dădea un plic Mihaelei Udrea, pentru a urgenta emiterea unor autorizaţii.

„Astăzi, în jurul orelor 15.00, m-am prezentat la biroul doamnei Udrea, pe care o anunțasem că vin, în prealabil. Cu această ocazie, i-am dat un plic conținând suma de 2.000 de lei. I-am lăsat plicul pe birou, introdus într-o pungă de plastic, chiar înainte de a pleca de la ea. I-am dat acești bani întrucât, așa cum am arătat și mai devreme, am rugat-o să ne lucreze autorizația, care ne trebuie la Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.

6 august 2015. Sgîrcitu mai fusesese înregistrată când i-a dat un alt plic directoarei.

„Am depus cererile de autorizare, împreună cu dosarele aferente, direct la doamna Udrea, care, ulterior, după ce le-a verificat, le-a dat mai departe la doamnele de la secretariat pentru înregistrare. Cu acest prilej, i-am dat doamnei Udrea un plic conținând o sumă de bani, al cărei cuantum nu mi-l amintesc, undeva până într-o 1.000 de lei, echivalentul unui parfum bun. Inițial, doamna Udrea nu a vrut să ia plicul, dar eu i-am spus că e doar o «atenție», pentru că fusese drăguță să mă primească și să se uite pe dosar”.

„Am lăsat pe masă un plic”

30 aprilie 2015. Toader Timiş a fost filmat când dădea un plic Mihaelei Udrea, privind posibile probleme legate de avizarea de puncte de lucru farmaceutice.

„Este adevărat că, în perioada aprilie 2015, am fost la minister la doamna Udrea cu mai multe dosare pentru autorizare puncte de lucru farmacii în mediul rural. Doamna Udrea s-a uitat pe documente și ne-a explicat ce documente lipsesc. (…) Este adevărat că, în cadrul acestei întâlniri, am lăsat pe masa doamnei Udrea un plic conținând o sumă de bani, al cărei cuantum nu mi-l amintesc exact, posibil 500 de lei. Nu îmi amintesc ca doamna Udrea să fi zis ceva în legătură cu plicul. Menționez că până în prezent nu am primit autorizațiile solicitate.”

„Nu mi-a creat niciun favor”

14 august 2015. Roxana Filimon a fost filmată când dădea un plic Mihaelei Ela Udrea, cu prilejul depunerii documentaţiei aferente cererii sale de avizare.

„Am depus dosarul la doamna Udrea Mihaela Ela, la biroul ei din minister. Doamna Udrea Mihaela Ela m-a întrebat dacă sunt pregătită, întrucât una dintre doamnele inspector avea drum peste o săptămână în zonă și putea să facă inspecția și la punctul meu de lucru. Eu i-am spus că da. Cu această ocazie, i-am lăsat doamnei Udrea un plic conținând suma de 500 de euro. Precizez că nu mi-a cerut vreo sumă de bani, eu am făcut acest gest din proprie inițiativă, având în vedere disponibilitatea de care dăduse dovadă doamna Udrea Mihaela Ela.

De asemenea, arăt că doamna Udrea Mihaela Ela nu mi-a creat niciun favor, dosarul fiind în regulă.”

„I-am dat 1.000 de lei”

5 august 2015. Emilia Valentina Giogea a fost filmată când dădea un plic Mihaelei Udrea, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, legate de avizarea de puncte de lucru farmaceutice.

„În luna august 2015, nu îmi amintesc exact data, am venit la minister, la biroul lui Udrea Mihaela Ela, întrucât vândusem fondul de comerț pentru toate farmaciile mele (3 farmacii) și voiam să schimb autorizațiile pentru noua societate care preluase fondurile de comerț.

Menționez că, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu Udrea Mihaela Ela, prin atitudinea acesteia mi-a dat de înțeles că trebuie să îi dau ceva, fără însă a-mi spune acest lucru în mod explicit. Acesta a fost motivul pentru care, la depunerea dosarelor, i-am dat suma de 1.000 de lei, bani pe care i-am lăsat pe birou, în partea ei dreaptă.”