Şpagă în spitalele din Bucureşti: 79% merge la asistente, 20% la doctori, 1% la personalul auxiliar

Şpagă în spitalele din Bucureşti: 79% merge la asistente, 20% la doctori, 1% la personalul auxiliar

Un studiu-pilot privind satisfacţia pacienţilor în spitalele din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor de Sănătate din Municipiul Bucureşti (ASSMB), realizat în 2011, relevă o uşoară tendinţă spre satisfacţie a pacienţilor, indicele general din acest punct de vedere fiind de 60%.

Aroape 80% dintre bucureştenii care au dat şpagă la spital spun că banii au fost pentru asistente, iar 20% dintre ei afirmă că "atenţiile" au ajuns la medici, arată un studiu despre satisfacţia pacienţilor faţă de unităţile sanitare administrate de municipalitate, dat publicităţii vineri.

Bani de la pacienţi a primit şi personalul auxiliar din spitale, indicat de 1% dintre cei chestionaţi.

Procentele medicilor care ar fi condiţionat actul medical sunt, însă, relativ scăzute: 2% dintre medici au condiţionat direct actul medical, iar 5%, indirect, potrivit aceluiaşi studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalul OK, cadrele medicale lasă de dorit

Satisfacţia faţă de spital este mai ridicată decât scorul general de satisfacţie (66%), în timp ce satisfacţia faţă de medici, personalul medical şi serviciile medicale se situează sub indicele general.

Potrivit studiului menţionat, pacienţii sunt nemulţumiţi, printre altele, de faptul că nu pot afla uşor ce documente le sunt necesare pentru a beneficia de serviciile medicale, de faptul că trebuie să completeze multe acte, de confortul oferit de spitale. Timpul de aşteptare prea mare este semnalat de asemenea ca fiind o problemă, nu sunt suficiente scaune în sala de aşteptare, iar mâncarea este insuficientă.

Medicii nu explică pe înţelesul pacienţilor

În relaţia cu medicii, este perceput ca nesatisfăcător interesul acordat de medic problemei pacientului, precum şi faptul că medicii folosesc termenii medicali fără a-i explica îndeajuns.

Studiul mai relevă o altă problemă gravă, dar care nu este specifică doar spitalelor din subordinea ASSMB, aceea legată de plata unor sume de bani către medici şi asistente. Deşi doar 20% dintre pacienţi au oferit bani medicilor, problema se pare că este mai gravă la nivelul asistentelor, 79% dintre bolnavi declarând că au oferit sume de bani acestora.

În studiul-pilot, realizat în perioada mai-octombrie 2011, de către Reţeaua Info-Sănătate şi ASSMB, se precizează că aceste rezultate nu pot fi extrapolate către alte spitale din Bucureşti sau din ţară.

De asemenea, în această fază a cercetării datele nu au relevat diferenţe semnificative între spitalele ASSMB, astfel că nu sunt posibile comparaţii între ele.

După extinderea cercetării şi aplicarea scalei de evaluare a satisfacţiei pacienţilor în alte oraşe şi pe diferite categorii de spitale şi clinici medicale, se va putea furniza o evaluare comparativă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.124 de pacienţi din spitalele subordonate ASSMB, fiind luată în calcul o marjă de eroare de 1-3%.

Obiectivul studiului a fost realizarea analizei amănunţite a satisfacţiei pacienţilor din spitalele de stat aflate în subordinea ASSMB şi avansarea unor propuneri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale.