Evenimentul Zilei > Justitie > ȘPAGĂ ÎN FOTBAL: Cornel Penescu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor arbitri
ȘPAGĂ ÎN FOTBAL: Cornel Penescu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor arbitri

ȘPAGĂ ÎN FOTBAL: Cornel Penescu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor arbitri

Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finanţator al FC Argeş, a fost condamnat, miercuri, definitiv de Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar privind mituirea unor arbitri la cinci ani de închisoare, instanţa majorând cu un an, la apel, pedeapsa dată iniţial de Tribunalul Prahova.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelurile declarate de procurorii DNA, dar şi de inculpaţii Cornel Penescu, Florian Prunea şi Marcel Savaniu împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Prahova în octombrie 2013, potrivit Agerpres.

  • Astfel, magistraţii au descontopit pedeapsa de patru ani de închisoare aplicată iniţial lui Penescu în pedepsele componente şi, în baza unei prevederi legale, i-au mai aplicat acestuia o pedeapsă de cinci ani de închisoare şi trei ani de interzicere a drepturilor.

Totodată, instanţa a contopit pedepsele, astfel că Penescu o va executa pe cea mai grea, respectiv pe cea de cinci ani de detenţie şi trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, instanţa a stabilit pedepse majorate şi pentru fostul director general al societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, şi Gheorghe Constantin, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, care primiseră iniţial câte trei ani de închisoare cu executare.

În urma deciziei definitive a Curţii de Apel Ploieşti, cei doi vor executa tot câte cinci ani de închisoare şi trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, care primise iniţial trei ani de închisoare cu suspendare, va executa pedeapsa în detenţie, după ce magistraţii au înlăturat dispoziţiile legale privind suspendarea sub supraveghere a executării acesteia.

Conform aceleiaşi sentinţe, pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare aplicată arbitrului Sorin Corpodean, dar şi termenul de încercare de şapte ani au fost majorate cu câte un an, în timp ce în cazul inculpatului Cristian Mincă fostul preşedinte al echipei FC Argeş, pedeapsa a fost micşorată de la trei ani cu suspendare, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Totodată, instanţa a menţinut decizia privind achitarea inculpaţilor Marcel Savaniu- arbitru şi Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale în cadrul FRF, schimbând temeiul achitării.

Potrivit sentinţei postată pe postalul instanţelor de judecată, magistraţii au redus cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD şi au dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin şi a sumei de 15.000 USD de la Sorin Corpodean.

De asemenea, Curtea de Apel Ploieşti a obligat inculpaţii la cheltuieli de judecată către stat, cele mai mari sume, de câte 8.500 de lei, urmând să fi achitate de către inculpaţii Lică Marcel şi Mincă Cristian.

Acuzațiile DNA

Cornel Penescu şi alţi 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată, în iunie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti pentru fapte de corupţie, în rechizitoriul întocmit de anchetatori arătându-se că, în perioada 2006-aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

  • Omul de afaceri Cornel Penescu este încarcerat, el fiind condamnat definitiv, în septembrie 2013, la trei ani de închisoare pentru mituirea senatorului PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei.
  • O lună mai târziu, Penescu a fost condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru mituirea a doi comisari de la Garda Financiară Argeş.

De asemenea, fostul finanţator al FC Argeş mai are două condamnări definitive de câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, una într-un dosar în care a fost găsit vinovat că l-a plătit pe fostul arbitru Ionică Serea să ajute echipa FC Argeş într-un meci cu Steaua Bucureşti şi o alta într-un dosar în care a fost găsit vinovat de mituirea fostului şef al Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, pentru ca acesta din urmă să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze interesele nelegale ale firmelor controlate de Penescu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.