S&P ameninţă cu scăderea ratingului cinci state din Europa, printre care şi Franţa

S&P ameninţă cu scăderea ratingului cinci state din Europa, printre care şi Franţa

Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) vede în acest moment două scenarii posibile: recesiune în formă de "W" şi o recesiune caracterizată de creşterea puternică a dobânzilor. În ambele cazuri, ratingurile de ţară ale Franţei, Spaniei, Italiei, Irlandei şi Portugaliei vor fi coborâte cu una sau două trepte, se arată într-un raport al agenţiei, citat de Reuters.

Analiştii de la S&P ar putea aplica aceste corecţii de rating dacă zona euro va reveni în recesiune şi dacă vor creşte costurile la care se împrumută guvernele europene. În cel mai rău scenariu imaginat de S&P, băncile italiene, spaniole şi portugheze vor avea nevoie de recapitalizare, ceea ce ar depăşi cu mult fondurile de care dispune în prezent Europa prin mecanismele de sprijin. Din întreaga lume se aud din ce în ce mai multe voci care cer statelor europene, în principal Germaniei şi Franţei, să majoreze forţa de impact a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) în ideea de a bloca extinderea crizei datoriilor.

În vârtejul pe care l-ar putea declanşa o agravare a situaţiei, Franţa va avea de suferit. I se va reduce ratingul, cel mai probabil, cu o treaptă, din cauza expunerii mari pe care o au băncile sale pe statele cu probleme. Va pierde astfel statulul de ţară cu rating "AAA", club select din care face parte şi Germania.

Liderii europeni vor încerca la summitul de duminică, să găsească o soluţie la criza datoriilor de stat. Franţa şi Germania trebuie să ajungă la un acord privind creşterea resurselor de care beneficiază Fondul European de Stabilitate Financiară, de la 440 de miliarde de euro în prezent. Analiştii economici sunt îngrijoraţi că frânarea economică s-ar putea transforma într-o nouă rundă de recesiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu doar câteva zile, Tom Linebarger, directorul executiv al Cummins, cel mai mari producător de motoare din SUA, declara într-un interviu pentru Financial Times, că Statele Unite şi o mare parte din Europa ar putea fi deja în recesiune ca urmare a scăderii bruşte a cererii pe pieţele emergente.

"Va fi din ce în ce mai rău. Unele state europene sunt deja în recesiune sau vor fi cât de curând", a declarat Tom Linebarger. "În trei-patru luni vom afla exact care este situaţia, dar nu m-ar mira ca Statele Unite să aibă deja creştere negativă", a adăugat acesta.