Localnicii îl acuză pe edil că, în loc să le retrocedeze pământurile naţionalizate în 1948, le cedează în funcţie de interesele sale.
Asfaltarea DN 2L, finalizată după ce fostul consilier prezidenţial Claudiu Săftoiu a făcut lobby la Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de democratul Radu Berceanu, a ascuţit lupta pentru terenuri la Soveja. Primarul Costel Pleşa spune că, dacă până nu demult metrul pătrat se vindea cu 1-2 euro, acum a ajuns la 25 de euro.
Cele 860 de hectare de teren revendicate sunt administrate de primărie, însă 400 de localnici au înfiinţat Obştea Devălmaşă şi cer înapoi „trupurile de păşune“ pe care le-au stăpânit în comun. După reforma agrară a domnitorului Cuza, muntenii care s-au aşezat aici din judeţul Argeş, în calitate de slujitori ai Mănăstirii Soveja, au primit pământ în zonă.
„De ani buni, primarul înstrăinează terenuri în raport cu interesele sale, fără să ne ceară asentimentul. Pentru tot ce a vândut, ar trebui să primim rentă“, susţine Ion Fătu, profesor universitar din Iaşi, de loc din Soveja.
Ultima înstrăinare a fost către ANL, care a primit gratuit Dealul Bisericii pentru un cartier de vile.
Despre înstrăinare, edilul crede că are circumstanţe atenuante: „N-am făcut pentru mine nimic, doar pentru comună. Oricum, ce s-a vândut vândut ră- mâne“.
El susţine că obştea nu a existat înainte de naţionalizare. „Ei au solicitat cele 860 de hectare groso- modo. O obşte presupune să fi existat înainte, să fi avut un statut, un colectiv de conducere, nu teren obştesc în devălmăşie. Noi le-am respins cererea la Comisia Locală pentru că nu aveau încă aceste acte de la Arhive“, ne-a declarat primarul. Aşteptare, dar până când La ultima întrevedere cu prefectul, obştenii au aflat că au nevoie de alte acte care să arate că obştea a avut continuitate juridică.
„La naţionalizare, primăria a preluat păşunile în administrare şi nicidecum în stăpânire definitivă. Trebuie să le scoatem înapoi, dar primăraşul ăsta, care nici nu era născut când noi am suferit, nu are interes să ne dea înapoi avutul. Unge pe unul şi pe altul cu terenurile noastre“, spune obşteanul Călăiţă Bălan.
Iniţial, obştenii îl acuzau pe fostul prefect Ion Oprea că se opune retrocedării, dat fiind că a devenit şi el proprietar în zonă, dar nici actualul prefect, Dragoş Mircea, nu a acţionat mai rapid: „Dosarul este în analiză la Comisie, am descoperit că lipsesc ceva acte“, spune prefectul. El nu ştie când va intra cererea pe ordinea de zi, deşi obştenii au adus noi acte. „Avem toate actele, dar ni se caută nod în papură“, spune Grigore Găneţ, preşedintele Obştii. Găneţ susţine că există interese mari generate de „dărnicia“ primăriei care foloseşte terenurile „pentru a-şi cumpăra influenţă de la politicieni“. Împroprietăriţi de lux După repararea DN 2L, Soveja face cu ochiul imobiliarilor. Aici se ridică vile şi chiar un hotel de 5 stele. În 2006, în urma unei licitaţ ii controversate, au cumpărat teren de la primărie fostul prefect Ion Oprea, acum subprefect, Claudiu Săftoiu, fostul şef al SIE, ex-şeful poliţiei, Viorel Şerbănoiu, în prezent inspector şef la IPJ Botoşani, dar şi alte VIP-uri locale.
Dacă un lot a costat atunci 8.000 de lei, acum valorează cel puţin 100.000 de lei, dacă ar fi să-l credem pe primar, care spune că preţul a crescut de 13 ori.
În Vrancea se ştie că primarul Costel Pleşa, trecut de la PSD la PDL, „deschide uşi“ în schimbul terenurilor din cea mai ozonată locaţie montană din România. Acum, edilul contestă legalitatea Obştii.
„Am dat un mesaj electoral la staţia de radioficare şi am zis că vreau să fac referendum pentru a se hotărî“ ce fac obştenii cu patrimoniul. Nu pot 200 de inşi să se substituie tuturor. Ei vor fi cei mai bogaţi oameni din România. Nu-mi dau seama cum vor administra ei aceste valori fantastice“, zice primarul. REFUZ Interesele procuratorilor Obştea Devălmaşă a cerut Judecă toriei Panciu să decidă sistarea lucrărilor de construcţ ie pe terenurile revendicate, dar acţiunea a fost respinsă. Aceeaşi instanţă a emis însă o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care procuratorii unor foşti boieri antebelici, Maricel şi Alexandru Cosor, pot primi 536,94 de hectare la Soveja. Aceasta în condiţiile în care vechile proprietăţi boiereşti au fost identificate la Mărăşeşti, adică la 80 de kilometri distanţă. Procuratorii au refuzat vechiul amplasament, motivând că pă- durea a fost defrişată. Pe baza unei expertize controversate, procuratorul a reuşit să transfere suprafaţa din lunca Siretului în pădurile de conifere de la munte. Direcţia Silvică a sesizat DNA.