Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, a recunoscut că războiul din Ucraina a venit cu provocări de natură financiară pentru aliații Ucrainei, însă aceasta spune că cetățenii Marii Britanii sunt cei care își numără banii, în vreme ce Ucraina numără victimele războiului.
Olena Zelenska, soția lui Volodimir Zelenski, a apreciat că doar atunci când ajutorul oferit Ucrainei va fi unul consistent vom putea vorbi despre o scurtare a perioadei de criză economică.
Soția lui Volodimir Zelenski, despre problemele economice ale Marii Britanii
„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar permiteți-mi să vă reamintesc că în momentul pandemiei de COVID-19, care la noi încă este, și Ucraina a fost afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că atunci când începi să numeri banii din contul tău bancar sau din buzunar, noi facem același lucru, dar ne numărăm victimele", a declarat Olena Zelenska, căsătorită din 2003 cu președintele ucrainean.
În iulie, inflația în Marea Britanie atingea un nou record al ultimilor 40 de ani, acela de 10,1% în termeni anuali, astfel că majorarea prețurilor la alimente și energie a pus în dificultate gospodăriile cetățenilor britanici.
Recesiune economică majoră așteptată în Marea Britanie
Motivând faptul că are de gând să controleze inflația, Banca Angliei a recurs la decizia de a implementa şase creşteri consecutive la ratele dobânzilor.
Pe lângă asta, la începutul lunii septembrie, instituția în cauză a dispus cea mai mare majorare unică din anul 1995, anunțând că țara va intra în cea mai lungă recesiune de la criza financiară mondială, chiar din trimestrul patru al anului 2022.
De altfel, până în octombrie, Banca Angliei preconizează că rata inflației va trece de 13,3%, conform BBC.
Însă, Volodimir Zelenski este de altă părere: „Cel mai drag prieten și cel mai apropiat aliat”
Liderul de la Kiev a transmis ieri un mesaj puternic, publicat de Mail on Sunday, după cum notează infoactual.ro. Zelenski a numit Marea Britanie „cel mai drag prieten și cel mai apropiat”, un discurs opus celui adoptat de propria soție:
„Regatul Unit a fost un susținător constant al Ucrainei încă din primele zile ale independenței noastre față de fosta Uniune Sovietică, în 1991.
Ași fost alături de noi în fiecare etapă a transformării noastre într-un stat cu adevărat democratic. Ne-ați ajutat să arătăm lumii întregi că tranziția cu succes a unei națiuni mari, post-sovietice, nu este doar posibilă, ci și de dorit dacă doriți să aveți un efect sistemic asupra întregii regiuni.
Din păcate, a fost notat în mod corespunzător și în Rusia. Kremlinul a decis să acționeze rapid înainte ca oamenii săi să primească mesajul că își pot alege și liderii și pot decide singuri cum să-și conducă propria națiune. (…)
Sunt mândru să spun din nou că în această perioadă dificilă Marea Britanie a stat umăr la umăr cu noi, ca cel mai drag prieten și cel mai apropiat aliat. În calitate de președinte, îmi dau seama că politica și acțiunile Guvernului întruchipează voința publică.
Sunt impresionat de numărul de steaguri ucrainene care arborează sus și cu mândrie în Regatul Unit să demonstreze solidaritatea cu Ucraina și ucrainenii.
Sunt profund încurajat de unanimitatea și coeziunea tuturor partidelor politice din parlamentul britanic în sprijinul Ucrainei. Oamenii din Marea Britanie ar trebui să știe că în fiecare zi de luptă pentru însăși existența lor, ucrainenii sunt extrem de recunoscători țării tale.
Dar cred și în puterea conducerii personale. Știu că nu a fost o călătorie ușoară pentru Boris Johnson, deoarece a trebuit să facă față multor provocări interne. A acorda prioritate sprijinului pentru Ucraina a cerut mult curaj și determinare. (…)
Numărul mare de donații caritabile a făcut de rușine națiuni mult mai mari, în timp ce mii de britanici grijulii și-au deschis inimile și casele pentru a permite a peste 100.000 de femei și copii ucraineni să găsească refugiu în Marea Britanie. Asta i-a ajutat pe mulți dintre soldații noștri să lupte mai departe fără să-și facă griji pentru familiile lor.
În aprilie, în timp ce bătăliile continuau să dezvolte și ignorând preocupările personale de securitate, prim-ministrul dumneavoastră a sosit din nou la Kiev, aducând un mesaj: Nu sunteți singuri în această luptă, vă vom sprijini! (…)”
Ajutorul furnizat Kievului de Marea Britanie
De la începutul războiului, Ucraina a fost ajutată de mai multe ori de Marea Britanie. Astfel, Regatul Unit a ajutat țara invadată se descopere spioni ruși din teritoriul său. De asemenea, în ceea ce privește armamentul, Marea Britanie a trimis zeci de tunuri și peste 1.600 de arme antitanc.
În același timp, la începutul lunii august, oficialii Ministerului britanic de Apărare au anunțat că peste 20 de tunuri autopropulsate de 155 de milimetri, tunuri de artilerie de 105 milimetri și muniție, peste 50.000 de cartușe pentru artileria ucraineană din epoca sovietică și cel puțin încă 1.600 de arme antitanc vor fi trimise în Ucraina.
Ultimele ajutoare pentru Ucraina din Marea Britanie
Regatul Unit a anunţat sâmbătă, 27 august, că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale. De asemenea, Marea Britanie s-a făcut responsabilă de faptul că va instrui militarii pentru operarea lor.
Aceste dispozitive „uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adâncime. Ele sunt capabile să funcţioneze până la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca marina ucraineană să le poată neutraliza”, a precizat Ministerul Apărării britanic.
În mai, premierul Boris Johnson a anunțat o tranşă de 300 milioane de lire, echivalentul a aproximativ 355 milioane de euro, drept ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, după un plan precedent de 450 milioane de lire. Planul anterior cuprindea, în special, furnizarea de rachete.